Lasten terveyden tutkimus vahvistuu Tampereella

Lasten terveyden tutkimus vahvistuu Tampereella Kuva 1 / 1

Tampereen yliopistoon on perustettu Lasten terveyden tutkimuskeskus jatkamaan Lastentautien tutkimus­keskuksen toimintaa.

– Aiempi tutkimus painottui lasten somaattiseen terveyteen ja pohjautui laboratoriotutkimukseen sekä ­kliiniseen tutkimukseen. Nyt haluamme laajentaa tutkimusta lasten terveyden seurantaan sekä hyvinvoinnin ­tukemiseen ja toisaalta somaattisesta terveydestä myös lasten psyykkiseen terveyteen, keskuksen johtaja, kansainvälisen lääketieteen professori Per Ashorn kertoo.

Tutkimushankkeissa painotetaan jatkossa myös terveydenhuollon rakenteiden ja terveystaloustieteen näkökulmia.

– Tutkimuksen painopiste siirtyy lokaalista globaaliin. Pyrimme ­edistämään tutkimuksen avulla ­kaikkien maailman lasten terveyttä.

Monialaiseen tutkimuskeskukseen sijoittuu alkuvaiheessa 50–60 täysi­aikaista työntekijää tai jatko-opiskelijaa ja 20 osa-aikaista perus- tai jatko-opiskelijaa.

– Toivomme eri alojen tutkijoiden välille jatkuvaa vuorovaikutusta ja siten uudentyyppisiä innovaatioita ja tutkimusasetelmia. Tarkoituksena on yhdistää eri menetelmiä ja näkökulmia.

Keskuksessa tutkitaan esimerkiksi lasten ravitsemusta ja ennenaikaista syntymää monesta näkökulmasta.

– Oma tutkimusryhmäni on kiinnostunut ennenaikaisen syntymän mekanismeista ja vaikutuksista globaalilla tasolla, kun taas kehityspsykologit ja psykiatrit tutkivat sen vaikutuksia lapsen psykologiseen kehitykseen ja ­äidin ja lapsen vuorovaikutukseen, Ashorn kertoo esimerkkinä.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 49/12.

Oletko jo lukenut nämä?

  • Koska epäillä vanhemman kertomaa?

    Kaikkien lapsia hoitavien lääkärien on arveltu kohtaavan uransa aikana vähintään kerran potilaan, jolla on sepitetty tai aiheutettu sairaus, kirjoittavat Laura Seppälä ja Eeva Nikkola Lääkärilehdessä nyt julkaistavassa katsauksessa.

    Uutiset 23.2.2018
  • Lastenlääkäreitä avoterveydenhuoltoon

    Arvo Ylpön ajoista lähtien lastenlääkärit ovat pitäneet tärkeänä paitsi lasten sairauksien hoitoa myös niiden ennaltaehkäisyä. Perusterveydenhuoltoa tulisi vahventaa tuomalla lastenlääkäreitä takaisin avohoidon tueksi.

    Kommentit 19.2.2014