Lasten terveyden tutkimus vahvistuu Tampereella

Jatkossa tutkimuskeskus laajentaa näkökulmaa somaattisesta terveydestä myös lasten psyykkiseen terveyteen.

Tampereen yliopistoon on perustettu Lasten terveyden tutkimuskeskus jatkamaan Lastentautien tutkimus­keskuksen toimintaa.

– Aiempi tutkimus painottui lasten somaattiseen terveyteen ja pohjautui laboratoriotutkimukseen sekä ­kliiniseen tutkimukseen. Nyt haluamme laajentaa tutkimusta lasten terveyden seurantaan sekä hyvinvoinnin ­tukemiseen ja toisaalta somaattisesta terveydestä myös lasten psyykkiseen terveyteen, keskuksen johtaja, kansainvälisen lääketieteen professori Per Ashorn kertoo.

Tutkimushankkeissa painotetaan jatkossa myös terveydenhuollon rakenteiden ja terveystaloustieteen näkökulmia.

– Tutkimuksen painopiste siirtyy lokaalista globaaliin. Pyrimme ­edistämään tutkimuksen avulla ­kaikkien maailman lasten terveyttä.

Monialaiseen tutkimuskeskukseen sijoittuu alkuvaiheessa 50–60 täysi­aikaista työntekijää tai jatko-opiskelijaa ja 20 osa-aikaista perus- tai jatko-opiskelijaa.

– Toivomme eri alojen tutkijoiden välille jatkuvaa vuorovaikutusta ja siten uudentyyppisiä innovaatioita ja tutkimusasetelmia. Tarkoituksena on yhdistää eri menetelmiä ja näkökulmia.

Keskuksessa tutkitaan esimerkiksi lasten ravitsemusta ja ennenaikaista syntymää monesta näkökulmasta.

– Oma tutkimusryhmäni on kiinnostunut ennenaikaisen syntymän mekanismeista ja vaikutuksista globaalilla tasolla, kun taas kehityspsykologit ja psykiatrit tutkivat sen vaikutuksia lapsen psykologiseen kehitykseen ja ­äidin ja lapsen vuorovaikutukseen, Ashorn kertoo esimerkkinä.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 49/12.