Lasten vesirokkorokotukset käynnistyvät syyskuussa

Ensimmäisenä vuonna vesirokkorokotusta tarjotaan 1,5–11-vuotiaille lapsille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa.

Vesirokkorokotus kuuluu syyskuun alusta kansalliseen rokotusohjelmaan, joten se maksuton. Rokotusta tarjotaan kaikille lapsille, jotka ovat syntyneet 1.1.2006 tai sen jälkeen, mutta eivät ole sairastaneet vesirokkoa. Rokotuksen saavat kaikki viidesluokkalaiset, mutta se voidaan antaa myös kuudesluokkalaisille, jotka ovat vielä tänä syksynä 11-vuotiaita.

Rokotus annetaan lapsille ikäkausitarkastusten yhteydessä seuraavan vuoden aikana. Rokotukset saapuvat maahan useassa erässä, joten jokaiseen rokotuspaikkaan neuvoloihin ja kouluihin niitä ei saada heti syyskuun alussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan neuvoloihin on varattu vesirokkorokotetta 200 000 annosta. Kouluihin varattujen annosten määrä on 30 000.

85 prosenttia 1-vuotiaista lapsista ei ole sairastanut vesirokkoa, mutta jo 4–5-vuotiaista lapsista sairastamattomien osuus on enää hieman yli 40 prosenttia. Kouluikään tultaessa valtaosa lapsista on jo sairastanut vesirokon.

– Kahden rokotuksen sarja antaa 93 prosentin suojan lievältä vesirokolta ja jopa 100 prosentin suojan vakavalta taudilta. Lisäksi rokote suojaa vesirokon jälkitaudeilta, joita ovat muun muassa ihotulehdukset, aivotulehdus ja keuhkokuume, kertoo lasten ehkäisevän terveydenhuollon ylilääkäri Tom Sundell Vantaan tiedotteessa.

Tehosteannos annetaan rokotetuille joko 6-vuotiaana tai 6. luokalla riippuen ensimmäisen rokotuksen ajankohdasta.

Lue lisää: Mikä on vyöruusu?

Tuomas Keränen

Kuva: Panthermedia