Laulava äijäjumpan ohjaaja

10 vuotta sitten Hannu Ilmolahti, ei uskaltanut edes ajatella kuntosalille menemistä.

Oli vuosi 2005, kun laulaja Hannu Ilmolahti loukkasi nilkkansa. Hän esitti tuolloin toista pääroolia Luistelijan kuningas -musikaalissa Kokkolan kaupunginteatterissa. Hänen piti tehdä viimeiset 20 näytöstä pyörätuolista käsin.

Loukkaantumisen jälkeen Ilmolahden nilkka leikattiin kuusi kertaa. Hänellä oli melkein kahden vuoden ajan jalka jonkinlaisen kipsin ympäröimä.

– Se oli vaikeaa aikaa. Vietin noihin aikoihin kaksi joulua ja yhden uudenvuoden sairaalassa, hän muistelee.

Ilmolahti sai tuona aikana myös kolme veritulppaa, joiden syyksi todettiin jatkuva kipsin pitäminen.

Jännittävä kuntosali

Ilmolahti tiesi, että liikakiloilla oli oma osuutensa kaikkeen. Lääkäritkin sanoivat, että painon pudottaminen voisi auttaa jalan paranemisessa. Kun viimeisin leikkaus onnistui, Ilmolahti päätti muuttaa elämäntapojaan.

Kuntoilun aloittaminen oli kuitenkin hankalaa. Kipeän nilkan takia miehen piti edetä kärsivällisesti. Aluksi pelkkä postilaatikolle kävely tuntui vaikealta, mutta vähitellen hän jaksoi kävellä jo korttelin ympäri. Kun jalat alkoivat kantaa tätäkin enemmän, ne veivät miehen kuntosalille.

– Kesti monta päivää ennen kuin uskalsin mennä sisälle. Paikalla oli mukava vastaanottovirkailija, joka alkoi näyttää paikkoja, hän sanoo.

Siitä alkoi innostus kuntosaliliikuntaa kohtaan. Ilmolahti sai viikon kokeiluajan ja hän kävi niin monella tunnilla kuin mahdollista. Hän kertoo olleensa ihan myyty ja muutaman viikon jälkeen koukussa muun muassa spinningiin.

Laulaminen helpottui

Ilmolahti muutti myös ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan personal trainerin avulla.

– En olisi pystynyt ruokavalion muutokseen yksin. Minulle suunniteltiin aluksi aterioita jokaiselle päivälle. Rasvainen ruoka jäi ja vähensin alkoholini käyttöä. En kuitenkaan tunne jääneeni mistään paitsi. Päinvastoin. Nyt ruoka maistuu paremmalle ja itse tehdyltä, hän sanoo.

Uudesta elämästä on ollut Ilmolahdelle paljon hyötyä. Hänen mukaansa esimerkiksi yöunet ja lauluun liittyvä stressin sieto ovat parantuneet. Laulaminen on Ilmolahden mielestä muutenkin helpottunut, kun hengitys on alkanut kulkea paremmin.

Kuntoilijasta ohjaajaksi

Ilmolahden innostus huomattiin kuntosalilla. Noin vuosi sitten häneltä kysyttiin, haluaisiko hän alkaa pitää "äijäjumppaa". Hän mietti päivän ja suostui sitten. Sen jälkeen Ilmolahti alkoi ohjata myös sekaryhmien tunteja.

– Tällä hetkellä vedän vain miehille suunniteltua ohjelmaa. Siinä on tarkoitus pudottaa painoa treenin ja ruokavalioneuvojen avulla. Aikaa on kymmenen viikkoa. Vedän tällaista ohjelmaa nyt toista kertaa. Viime kerralla 40 miestä pudotti kymmenessä viikossa 5–18 kiloa per henkilö, hän kertoo.

Ilmolahti pitää itseään hyvänä esimerkkinä siitä, että täydellinen elämäntapojen muutos on mahdollinen. Painoa on pudonnut liikunnan aloittamisen jälkeen 45 kiloa ja hänen veri-, kolesteroli ja sokeriarvonsa ovat laskeneet terveelliselle tasolle.

Ilmolahti kertoo, että kuntoilu auttaa laulamisessa, mutta kerran laulaminen auttoi kuntoilussa.

– Äänentoistomme meni rikki kesken spinningin, joten lauloin itse, hän sanoo.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Video:
Päivi Karjalainen

Kuva:
Kuvakaappaus videolta 

Video  julkaistaan ET-lehden luvalla. ET-lehden artikkeli löytyy täältä.