Lemmikkikoira ja maatilan eläimet suojaavat lasta astmalta

Tulosten perusteella alle vuoden ikäisenä koiran kanssa samassa taloudessa elävistä 13 prosenttia harvempi sairastuu astmaan ennen seitsemän vuoden ikää.

Maatilalla kasvavat ja koiraperheiden lapset saavat muita paremman suojan astmaa vastaan, tuore ruotsalaistutkimus vahvistaa. Eläinaltistus on aiemminkin yhdistetty pienempään astmariskiin, mutta ruotsalaisten tutkimus vahvistaa näyttöä huomattavasti. Tutkimuksessa hyödynnettiin yli miljoonan vuosina 2001–2010 syntyneen ruotsalaislapsen rekisteritietoja.

Tulosten perusteella alle vuoden ikäisenä koiran kanssa samassa taloudessa elävistä 13 prosenttia harvempi sairastuu astmaan ennen seitsemän vuoden ikää. Maatilan eläimien kanssa kontaktissa olevien sairastumisriski on vieläkin pienempi, jopa 50 prosenttia pienempi kuin lasten, jotka eivät altistu eläimille kotipiirissään. Maatilalla asuvien riski pieneni jo kolmivuotiaana.

Havainnot tukevat ns. hygieniahypoteesia, jonka mukaan lapsuuden infektioiden vähentyminen on lisännyt monia sairauksia, mm. allergioita ja astmaa. Jos lapset altistuvat monipuolisesti erilaisille bakteereille, eläinhilseelle ja muille allergeeneille, heidän sairastumisriskinsä on pienempi. Heikko hygienia ja huonot asuinolot voivat kuitenkin myös altistaa monille sairauksille.

Tutkimus julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä.

Lue myös:
Allergisoivatko tyttökissat vähemmän kuin kollit?
Lemmikki ja ihminen sairastuttavat harvoin toisiaan
Kaamos väsyttää myös lemmikkieläimiä

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Pediatrics 2015;DOI:10.1001/jamapediatrics.2015.3219

Kuva:
Johanna Nykopp

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.