Lievästä ruoka-allergiasta ei enää vammaistukea

Ruoka-allergioiden diagnostiikassa ja hoidossa erotetaan entistä selkeämmin vaikeat ja lievemmät allergiset reaktiot. Lasten vanhempien ja lääkäreiden on hyvä tietää käytännöt, jotta tukea osataan hakea oikein.

Ruoka-allergiaa ja atooppista ihottumaa sairastavien alle 16-vuotiaiden lasten vammaistuen perusteet ovat muuttuneet.

Johtava lääkäri Raili Pirttimäki Kelasta kertoo, että taustalla ovat hoitokäytäntöjen muutokset.

– Lieväoireinen allergia on nykykäsityksen mukaan pikemmin ominaisuus kuin sairaus eikä yleensä vaadi säännöllistä lääkitystä tai tiukkoja välttämis­ohjeita. Ruoka-allergioiden diagnostiikassa ja hoidossa erotetaan entistä selkeämmin vaikeat ja lievemmät allergiset reaktiot. Lasten vanhempien ja lääkäreiden on hyvä tietää käytännöt, jotta tukea osataan hakea oikein.

Vaikeaa vilja- tai maitoallergiaa sai­rastavat yli yksivuotiaat lapset voivat ­saada tukea vain, jos he saavat pienestäkin maito- tai viljamäärästä nopeasti ­ilmaantuvia voimakkaita oireita useasta elinryhmästä. Lievät tai viivästyneet ­oireet eivät tukeen oikeuta. Maitoaller­giaa sairastavat lapset eivät ole aiemmin saaneet vammaistukea.

Vaikeahoitoiseen ja laaja-alaiseen atooppiseen ihottumaan voi saada tukea, jos perushoidon lisäksi tarvitaan säännöllisesti erikoishoitoja, kuten vahvoja kortisonivoiteita.

Pirttimäki kertoo, että Kela teki ohjeita uudistettaessa yhteistyötä yliopistosairaaloiden ja Allergia- ja astmaliiton kanssa.

Kela edellyttää, että lapsen taudinmääritys ja hoito noudattavat Käypä ­hoito -suosituksia. Vammaistuessa lapsen hoidosta aiheutuvan ylimääräisen rasituksen tulee kestää yhtäjaksoisesti vähintään kuuden kuukauden ajan. ­Perusvammaistuki on 92,31 euroa kuukaudessa.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia