Lapsen atooppinen ekseema ja ruoka-allergia

Atooppinen ekseema on lapsuudessa yleinen ihosairaus. Sitä sairastavista lapsista kuitenkin vain pienellä osalla on ruoka-allergia. Vaiva lievittyy yleensä lapsen kasvaessa.

Vauvalle ilmaantuva ihottuma ja epäily ruoan aiheuttamasta iho-oireesta huolestuttaa vanhempia ja on hyvin tavallinen ongelma neuvolassa, yleis-, lasten- ja ihotautilääkärin vastaanotolla.

Atooppinen ekseema on hyvin yleinen lapsuudessa, ja se alkaa useimmiten alle 2-vuotiaana. Tautiin liittyy kutiava, toistuvasti uusiva ekseema, vauvalla se ilmenee usein kasvoissa leviten vartalolle ja raajoihin, myöhemmin tyypillisesti taivealueille. Ruoka-allergia on myös varhain imeväisiässä alkava vaiva, ja on usein ensimmäinen allergisen sairauden ilmentymä. Ruoka-allergian oireet ovat ihon lehahtelu, urtikaria, joskus atooppisen ekseeman paheneminen. Atooppista ekseemaa sairastavista lapsista kuitenkin vain pienellä osalla on ruoka-allergia.

Ekseeman varhainen hoito on säännöllinen perusvoiteen käyttö ja jaksoittainen mieto paikalliskortikosteroidi. Valtaosalla lapsista atooppinen ekseema lievittyy iän mukana, vaikka taipumus säilyy. Hyvä ihon hoito vähentää pahenemisvaiheiden ilmaantumista.

Ruoka-allergiaa hoidetaan eliminoimalla allergiaa aiheuttava ruoka määräaikaisesti. Ruoka-allergian ennuste on hyvä, ja välttämisruokavalion tarpeellisuus arvioidaan säännöllisesti.

Mikael Kuitunen
dosentti, lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri
HYKS, Iho- ja allergiasairaala

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehdessä 43/12.