Lihavuus altistaa monille nivelrikoille

Liikakilojen karistaminen voisi auttaa monia välttymään sairastumiselta.

Liikakilot ja lihavuus ovat polven ja lonkan nivelrikkojen riskitekijöitä, mutta ne saattavat myös suurentaa käsien nivelrikkoriskiä. Espanjalaistutkimuksen havainto perustuu yli 5,5 miljoonan ihmisen rekisteritietoihin.

Rekisterien avulla tutkijat seurasivat runsaan neljän vuoden ajan yli 40-vuotiaita henkilöitä, joilla ei ollut nivelrikkoa seurannan alkaessa. Tällaisia henkilöitä löytyi yhteensä 1,7 miljoonaa.

Lihavien osallistujien sairastumisriski oli analyysin perusteella huomattavasti suurempi kuin normaalipainoisten. Nivelrikot olivat sitä todennäköisempiä mitä enemmän liikakiloja oli kertynyt.

Espanjalaisten tulokset viittaavat lihavuuden ja nivelrikkojen väliseen yhteyteen ja onkin todennäköistä, että liikakilojen karistaminen voisi auttaa monia välttymään sairastumiselta.

Nivelrikko on yleisin kroonista kipua aiheuttava sairaus ja maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoja ei todeta yleensä alle 45-vuotiailla, mutta iän myötä ne yleistyvät huomattavasti. Iän ja ylipainon lisäksi sairastumiselle altistavat vammat, kuormitus sekä nivelten kehityshäiriöt ja perimä.

Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatology -lehdessä.

Association between overweight and obesity and risk of clinically diagnosed knee, hip, and hand osteoarthritis. Arthritis & Rheumatology 2016;DOI:10.1002/art.39707

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia