Lihavuusleikkauksen tulokset säilyvät pitkään

Mahalaukun ohitusleikkaus pudotti tehokkaasti painoa kymmenen vuoden seurannassa.

Lihavuusleikkauksen tulokset säilyvät pitkään Kuva 1 / 1

Lihavuusleikkauksen tulokset ovat pitkäaikaisia, kertoo JAMA Surgery -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Roux-en-Y-tyyppisen mahalaukun ohitusleikkauksen tuloksia jopa kymmenen vuoden ajan. Tähän asti niitä on seurattu enimmäkseen 1–3 vuoden seurantatutkimuksissa.

Tutkimus käsitti kaikkiaan lähes 1 800 ohitusleikkauspotilasta. Heitä verrattiin noin 5 300 henkilöön, jotka eivät saaneet leikkaushoitoa. Potilaat olivat keskimäärin 52-vuotiaita, ja heidän painoindeksinsä oli noin 47–48. Vertailuun otettiin mukaan myös potilaita, joille oli tehty mahalaukun kavennusleikkaus tai pantaleikkaus.

Mahalaukun ohitusleikkauksessa olleet potilaat pudottivat kymmenessä vuodessa 21 prosenttia enemmän alkuperäisestä painostaan kuin leikkaamattomat verrokit.

Neljän vuoden kohdalla ohitusleikkauspotilaiden paino oli vähentynyt noin 28 prosenttia lähtötilanteesta. Pantaleikkauksessa luku oli vastaavasti 11 prosenttia ja mahalaukun kavennusleikkauksessa 18 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan tulokset tukevat aiempaa näyttöä leikkauksen ja pitkäaikaisen painonpudotuksen yhteydestä. Lisää tutkimusta tarvitaan muun muassa leikkauksen jälkeisistä komplikaatioista ja pitkäaikaisista vaikutuksista mielenterveyteen.

Lähde: Bariatric Surgery and Long-term Durability of Weight Loss. JAMA Surgery 2016; doi:10.1001/jamasurg.2016.2317.

Kirjoittaja
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?

 • Laihdutusleikkausten pitkäaikaistulokset ovat lupaavia

  Leikkauksen teho kestää yli kymmenen vuotta, mutta vaikean ylipainon hallintaan tarvitaan myös uusia keinoja.

  Uutiset 21.11.2017
 • Lihavuuskirurgia nujertaa diabeteksen pitkäksi aikaa

  Lihavuuskirurgia tehoaa tyypin 2 diabetekseen viiden vuoden jälkeenkin, osoittaa tutkimus.

  Uutiset 1.6.2017
 • Kenelle lihavuusleikkaus?

  Suomessa lihavuusleikkausten määrä väestöön suhteutettuna on Länsi-Euroopan pienimpiä eivätkä kaikki lihavuuskirurgiasta hyötyvät potilaat pääse leikkausarvioon.Vaikeasta tai sairaalloisesta lihavuudesta kärsii suomalaisista miehistä 5 % ja naisista 7 %.Lihavuuskirurgian aiheeksi on määritelty painoindeksitaso, joka on yli 40 kg/m2 tai yli 35 kg/m2 yhdistyneenä lihavuuteen liittyvään sairauteen. Lisäksi potilasvalinnassa on tärkeää huomioida lihavuuden ja sen ­liitännäissairauksien potilaalle aiheuttama terveysriski.Lihavuuskirurgian kansainvälisten kriteerien uudistamista on viime aikoina harkittu erityisesti ­diabetespotilaiden hoidossa. Huonossa hoitotasapainossa olevat diabeetikot, joiden painoindeksi on 30?35 kg/m2, hyötyvät lihavuuskirurgiasta.Lihavuusleikkaus sopii useimmille potilaille, jotka eivät saavuta pysyvää painonlaskua konservatiivisella hoidolla ja joilla leikkausriski ei ole merkittävästi suurentunut.

  Tutkittua tietoa 25.1.2017

Terveyskirjasto.fi