Lihavuusleikkaus ei vähentänyt terveydenhuollon kustannuksia USA:ssa

Lihavuusleikkaus ei vähentänyt terveydenhuollon kustannuksia USA:ssa Kuva 1 / 1

Yksityisen sairasvakuutuksen korvauksiin perustuvan tutkimuksen mukaan lihavuusleikkaus ei ole vähentänyt Yhdysvalloissa leikkauksen jälkeisiä terveydenhuollon kustannuksia.

Jama Surgery -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lihavuusleikkauksessa olleiden terveydenhuoltokustannukset eivät kutistuneet kuuden vuoden aikana samanpainoisiin verrokkeihin verrattuna.

Tutkimuksessa oli mukana 30 000 leikkauksessa ollutta ja saman verran ylipainoisia verrokkeja.

Analyysi on vuosilta 2002–2008. Tutkimusaikaan sairasvakuutukset korvasivat lihavuusleikkauksen, jos potilaan BMI oli ≥35 ja hänellä oli liikalihavuuteen liittyvää sairastavuutta tai jos potilaan BMI oli ≥40.

Tutkimuksessa oli mukana laparoskooppisesti ja avoleikkauksena tehdyt vatsalaukun ohitusleikkaukset, mahapantaleikkaukset ja muut rajoittavat toimenpiteet. Kuluina tarkasteltiin lunastettuja lääkereseptejä, terveydenhuollon vastaanottokäyntejä, sairaalakuluja sekä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia.

Leikatuista 80 prosenttia oli naisia ja heidän mediaani-ikänsä oli 45 vuotta. Ennen leikkausta ryhmien terveydenhuollon kulut olivat samanlaiset. Puolella potilaista oli korkea verenpaine ja noin neljänneksellä tyypin 2 diabetes.

Itse leikkaukseen ja sen jälkeiseen välittömään sairaalahoitoon liittyvät kulut olivat keskimäärin 29 000 dollaria (22 000 euroa), mutta tutkimuksessa vertailtiin sen jälkeisiä kuluja.

Tulosten mukaan lihavuusleikkauksessa olleiden terveydenhuoltokulut pysyivät tasaisina kuuden vuoden ajan leikkauksesta. Ensimmäisenä vuotena leikattujen kulut olivat keskimäärin 1 000 dollaria vähemmän kuin vertailuryhmän (8 905 dollaria vs. 9 908 dollaria).

Vertailuryhmään verrattuna leikattujen terveydenhuoltokulut olivat kuitenkin merkitsevästi korkeammat toisena ja kolmantena vuonna leikkauksesta. Ero tasoittui seuraavina vuosina.

Leikatuilla enemmän sairaalakuluja

Leikattujen reseptilääkekulut ja lääkärin vastaanottokäyntien kulut olivat alhaisemmat kuin vertailuryhmän, mutta heille kertyi enemmän sairaalakuluja. Tulosten mukaan leikatut olivat muita useammin sairaalahoidossa ruoansulatukseen liittyvien diagnoosien takia, mistä suuri osa liittyi leikkauksen komplikaatioihin.

Vertailuryhmä oli taas useammin sairaalahoidossa sydän- ja verisuontitauteihin ja hengityselinten sairauksiin liittyen.

Tutkimuksen mukaan laparoskooppisessa vatsalaukun ohitusleikkauksessa olleiden kulut olivat alhaisemmat avoleikkaukseen verrattuna ensimmäisinä vuosina leikkauksesta, mutta ero tasoittui myöhemmin.

Tutkijoiden mukaan jatkotutkimuksissa kannattaa keskittyä yksittäisten potilaiden leikkauksesta saamien terveyshyötyjen tarkastelemiseen kustannusten tarkastelun sijaan.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Oletko jo lukenut nämä?

 • Laihdutusleikkausten pitkäaikaistulokset ovat lupaavia

  Leikkauksen teho kestää yli kymmenen vuotta, mutta vaikean ylipainon hallintaan tarvitaan myös uusia keinoja.

  Uutiset 21.11.2017
 • Lihavuuskirurgia nujertaa diabeteksen pitkäksi aikaa

  Lihavuuskirurgia tehoaa tyypin 2 diabetekseen viiden vuoden jälkeenkin, osoittaa tutkimus.

  Uutiset 1.6.2017
 • Kenelle lihavuusleikkaus?

  Suomessa lihavuusleikkausten määrä väestöön suhteutettuna on Länsi-Euroopan pienimpiä eivätkä kaikki lihavuuskirurgiasta hyötyvät potilaat pääse leikkausarvioon.Vaikeasta tai sairaalloisesta lihavuudesta kärsii suomalaisista miehistä 5 % ja naisista 7 %.Lihavuuskirurgian aiheeksi on määritelty painoindeksitaso, joka on yli 40 kg/m2 tai yli 35 kg/m2 yhdistyneenä lihavuuteen liittyvään sairauteen. Lisäksi potilasvalinnassa on tärkeää huomioida lihavuuden ja sen ­liitännäissairauksien potilaalle aiheuttama terveysriski.Lihavuuskirurgian kansainvälisten kriteerien uudistamista on viime aikoina harkittu erityisesti ­diabetespotilaiden hoidossa. Huonossa hoitotasapainossa olevat diabeetikot, joiden painoindeksi on 30?35 kg/m2, hyötyvät lihavuuskirurgiasta.Lihavuusleikkaus sopii useimmille potilaille, jotka eivät saavuta pysyvää painonlaskua konservatiivisella hoidolla ja joilla leikkausriski ei ole merkittävästi suurentunut.

  Tutkittua tietoa 25.1.2017

Terveyskirjasto.fi