Liika suola saattaa myös lihottaa

Tutkimuksen mukaan jokainen gramman lisäys päivittäisessä suolan saannissa suurentaa lasten ylipainoisuusriskiä noin kolmanneksella ja aikuisten riskiä runsaalla neljänneksellä.

Runsas suolan käyttö kohottaa verenpainetta ja altistaa sitä kautta monille sairauksille, mutta suola saattaa myös kerryttää liikakiloja. Suolan ja lihavuuden yhteys havaitaan aikuisilla ja lapsilla.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jokainen gramman lisäys päivittäisessä suolan saannissa suurentaa lasten ylipainoisuusriskiä noin kolmanneksella ja aikuisten riskiä runsaalla neljänneksellä. Runsas suolan saanti liittyi korkeampaan painoindeksiin, kehon rasvaprosenttiin sekä vyötärölihavuuteen.

Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien energiansaannista, iästä, sukupuolesta, liikunnallisuudesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta tai monista elintavoista, jotka olisivat voineet selittää havainnot. Suolan saanti mitattiin vuorokausivirtsasta.

Runsas suolan käyttö on yhdistetty ylipainoisuuteen joissain tutkimuksissa tätäkin ennen, mutta niissä ei kaikissa ole huomioitu muun muassa energiansaannin vaikutusta tuloksiin. Nyt julkaistut tulokset ovatkin luotettavimmat tähänastisista.

Tämäkään aineisto ei silti paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu eikä myöskään osoita, että tutkimuksessa havaittu lihominen johtuu vain ja ainoastaan suolasta. Joidenkin tutkimusten mukaan paljon suolaa syövät saattavat kuitenkin juoda paljon sokeroituja virvoitusjuomia, mikä puolestaan lihottaa. On myös mahdollista, että runsas suolan saanti on merkki muutenkin epäterveellisestä ruokavaliosta. Joka tapauksessa suolan käyttöä kannattaa hillitä sen lukuisten terveyshaittojen takia.

Tulokset julkaistiin Hypertension-lehdessä.

Suomalaiset syövät keskimäärin 10 grammaa suolaa päivässä eli tuplasti enemmän kuin suositellaan.

Lue myös:
Kohtuus kaikessa – suolan välttämisessäkin?
Nyt on pakko kysyä: Voiko 5:2-dieettiä suositella potilaalle?
Kylkiasento voi aiheuttaa ylipainoisen potilaan hengitysvaikeudet

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Hypertension 2015;66:843849

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.