Liitto: Ulkomaisista pakastemarjoista voi saada A-hepatiitin

Tulehduksen välttämiseksi ulkomaiset pakastemarjat tulisi joko kuumentaa 90 asteessa tai keittää kahden minuutin ajan.A-hepatiitin itämisaika on noin 2–7 viikkoa. Ensimmäisiä oireita ovat ruokahaluttomuus ja pahoinvointi. Tämän jälkeen potilaalla voi olla kuumetta sekä maksatulehdukseen viittaavaa ihon ja silmien keltaisuutta.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että ulkomaisista pakastemarjoista voi saada A-hepatiittitartunnan. Liitto suositteleekin keräämään marjat itse ja pakastamaan ne talven varalle.

A-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka tarttuu saastuneen ruoan ja veden välityksellä. A-hepatiittitartunta on nykyään Suomessa harvinainen ja viime aikaisten tartuntojen syyksi on epäilty juuri ulkomaisia pakastemarjoja. Tulehduksen välttämiseksi ulkomaiset pakastemarjat tulisi joko kuumentaa 90 asteessa tai keittää kahden minuutin ajan.

Liiton mukaan A-hepatiitti on edelleen yleinen huonon hygienian maissa. Euroopassa tartuntavaara on suurempi Turkissa ja Itä-Euroopan maissa, myös Baltiassa ja Balkanilla. A-hepatiittivirus leviää pääasiassa ruoan tai veden välityksellä. Ulkomaanmatkoilla kannattaakin juoda pullotettua vettä ja välttää jääkuutioita. Myös hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Lisäksi liitto suosittelee jättämään kypsentämättömät äyriäiset syömättä.

A-hepatiitin itämisaika on noin 2–7 viikkoa. Ensimmäisiä oireita ovat ruokahaluttomuus ja pahoinvointi. Tämän jälkeen potilaalla voi olla kuumetta sekä maksatulehdukseen viittaavaa ihon ja silmien keltaisuutta.

Tulehdukseen ei ole olemassa lääkehoitoa, mutta sen aikana tulee välttää maksaa rasittavia lääkkeitä ja alkoholia. Lopulta virus häviää elimistöstä ja jättää jälkeensä pysyvän immuniteetin.

Paljon kaukomaihin matkustaville Munuais- ja maksaliitto suosittelee A- hepatiitin ehkäisyyn tarkoitettua rokotetta.

Lue myös:
Hepatiitti on hiljainen epidemia

 Lähde:
Munuais- ja maksaliitto

Kuva:
Panthermedia