Miten voit suojautua hepatiittitartunnalta?

Aluksi oireeton virushepatiitti voi johtaa vakavaan maksavaurioon, mutta tartunnalta voi suojautua omalla käyttäytymisellä.

Maailman hepatiittipäivää vietetään 28. heinäkuuta.
Adobe/AOP
Maailman hepatiittipäivää vietetään 28. heinäkuuta.

Vaikka A- ja B-hepatiitti ovat Suomessa harvinaisia, maailmalla ne ovat yleisiä. Veren välityksellä tarttuva C-hepatiitti on yleinen suonensisäisten huumeiden käyttäjillä. Aluksi oireeton virushepatiitti voi johtaa vakavaan maksavaurioon. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa tiedotteessaan, että virushepatiittitartunnalta voi suojautua omalla käyttäytymisellä.

A-hepatiitti on yleinen monessa huonon hygienian maassa. Se leviää ulosteiden ja likaisten käsien kautta. Tartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä ja jääpaloista. Virus voi levitä myös kosketustartuntana likaisten käsien tai seksikontaktin kautta.

– A- ja B-hepatiitilta voi suojautua tehokkaasti rokotteella. Rokotteesta huolimatta kannattaa välttää turhia riskejä matkoilla. Katukeittiöt ja baarikatujen tatuointipaikat on syytä kiertää kaukaa sekä pitää huolta aina omasta käsihygieniasta, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett tiedotteessa.

Yksikin huumekokeilu voi tartuttaa

B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa likaisesta neulasta, steriloimattomilla välineillä tehdyssä tatuoinnissa, lävistyksessä tai akupunktiohoidossa. B-hepatiitin voi saada myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä tai se voi tarttua äidistä lapseen synnytyksen tai imetyksen aikana.

C-hepatiitti on yleinen suonensisäisten huumeiden käyttäjillä. Suomessa uusia tartuntoja todetaan vuosittain noin 1 100. C-hepatiittitartuntoja todetaan eniten 20–29-vuotiailla nuorilla.

– Jo yksi huumekokeilu riittää tartunnan saamiseen. Arkielämässä, kuten kätellessä tai halatessa, virus ei kuitenkaan tartu, Teitto-Tuckett mainitsee

C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa suun kautta otettavilla lääkkeillä. Tehokas, hyvin siedetty ja helposti käytettävä lääkitys on lisännyt hoidettavien määrää, mutta ei vielä riittävästi. Hoidon tulisi olla nykyistä kattavampaa, jotta tautitaakkaa pystyttäisiin pienentämään.

Virushepatiitit todetaan verikokeella. Jos epäilee saaneensa tartunnan, kannattaa aina ottaa yhteyttä lääkäriin.

Virushepatiitti koskettaa yli 300 miljoonaa ihmistä maailmassa. Moni kantaa virusta tietämättään, sillä tartunta on usein oireeton.

Muista ainakin nämä:

– C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa tehokkaasti.

– Juo ulkomaanmatkoilla pullotettua vettä ja vältä jääkuutioita.

– Pese kädet WC:ssä käynnin jälkeen.

– Jos otat tatuoinnin tai lävistyksen, varmista, että välineet on steriloitu.

– Tartunnan voi saada jo pelkästä huumekokeilusta tai pistämällä itseään vahingossa käytetyllä neulalla.

– Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteys lääkäriin.

WHO haluaa eliminoida virushepatiitit 2030 mennessä

Maailman hepatiittipäivää vietetään perjantaina 28. heinäkuuta.

Teemapäivä on yksi Maailman terveysjärjestö WHO:n virallisesta tautitietoisuuspäivästä. WHO:n tavoitteena on virushepatiittien eliminointi vuoteen 2030 mennessä. Avainasemassa on matalankynnyksen testaus ja hoitoon pääsy.

Maailman hepatiittipäivää vietetään B-hepatiittiviruksen löytäneen ja rokotteen kehittäneen Nobel-palkinnon saaneen tohtori Baruch Blumbergin syntymäpäivänä.

Lisätietoa virushepatiiteista löydät täältä.