Lintuinfluenssa näyttää rauhoittuvan

Kiinassa on todettu yksi uusi lintuinfluenssatapaus viime viikkoina. Näyttää siltä, että tilanne on rauhoittunut, sanoo virologian yksikön päällikkö Mika Salminen THL:sta.

Kiinassa on todettu yksi uusi lintuinfluenssatapaus viime viikkoina.

– Siellä on toteutettu mittavia torjuntatoimia. Elävien lintujen markkinoita on suljettu, markkinatiloja desinfektoitu ja lintujen kuljetuksia rajoitettu. Noin viikko torjuntatoimien jälkeen tautitapausten määrä alkoi laskea, kertoo virologian yksikön päällikkö Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Näyttää siltä, että tilanne on rauhoittunut.

Varmistettuja lintuinfluenssa A(H7N9) -tapauksia on ollut Kiinassa kaikkiaan 132. Sairastuneista 36 on kuollut. Virus on levinnyt useaan maakuntaan Itä-Kiinassa.

Salmisen mukaan virus ei tartu ihmiseltä toiselle ainakaan herkästi.

– Kiinassa on neljä pientä ryvästä, joissa ei ole voitu sulkea pois mahdollisuutta, että tartunta olisi tapahtunut ihmisestä toiseen. Näissä tapauksissa sairastuneet ovat olleet perheenjäseniä. Muiden sairastuneiden yli 2 500:aa kontaktia selvitettäessä ei sen sijaan ole löytynyt yhtään sairastunutta.

Lintuinfluenssan yksiselitteistä alkuperäistä tartuntalähdettä ei Salmisen mukaan ole pystytty selvittämään. Yhteyttä ihmisten tartuntojen ja elävien lintujen markkinoiden välillä sen sijaan pidetään aika selvänä.

Salmisen mukaan virus näyttäisi rakenteensa perusteella olevan herkkä oseltamiviirille ja tsanamiviirille.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.