Voiko lintuinfluenssasta tulla ihmispandemia?

Väestön riski sairastua tällä hetkellä kiertävään korkeapatogeeniseen influenssa A(H5N1)-infektioon on pieni, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Vältä tilanteita, joissa joudut tekemisiin tartunnan saaneiden lintujen tai niiden ulosteiden kanssa.
Adobe/AOP
Vältä tilanteita, joissa joudut tekemisiin tartunnan saaneiden lintujen tai niiden ulosteiden kanssa.

Lintuinfluenssaa on esiintynyt luonnonvaraisissa linnuissa paljon ympäri Eurooppaa tänä vuonna. Myös Suomessa on ollut lukuisia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia.

Tarhatuissa turkiselämissä todettiin lintuinfluenssaa heinäkuussa.

Voiko lintuinfluenssaviruksesta tulla pandeeminen influenssavirus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Erika Lindh?

Tartunnan riskiä voidaan vähentää merkittävästi huolehtimalla käsihygieniasta ja käyttämällä asianmukaista suojautumista.

– Jotta lintuinfluenssaviruksesta syntyisi pandeeminen influenssavirus, sen tulisi muuntua ihmisestä toiseen tehokkaasti tarttuvaksi. Influenssa A -virukset ovat hyvin muuntautumiskykyisiä, ja tarttuessaan uusiin isäntälajeihin niiden perimään syntyy herkästi mutaatioita, kun ne sopeutuvat uuteen ympäristöön. 

Onko viruksen muuntuminen ihmisiin tarttuvaksi todennäköistä?

– Viruksessa tulisi tapahtua useita muutoksia muuntuakseen tarttuvaksi ihmiseen ja ihmisten välillä. Tämä ei synny helposti, mutta mitä pidempään virus kiertää nisäkäspopulaatiossa, sen suuremmaksi todennäköisyys kasvaa. 

Influenssa A -virukset voivat myös muuntua nopeasti muodostamalla uusia virusyhdistelmiä tilanteissa, joissa eri influenssavirukset aiheuttavat infektion samanaikaisesti. Tällöin uuteen virukseen on mahdollista päätyä perimän osia kummaltakin virukselta. 

Ketkä ovat lintuinfluenssatartunnan mahdollisia riskiryhmiä?

– Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n riskinarvion mukaan lintujen kanssa työskentelevien riski saada tartunta on pieni tai kohtalainen ja väestön riski sairastua tällä hetkellä kiertävään korkeapatogeeniseen influenssa A(H5N1)-infektioon on pieni.

Millaisia suojautumiskeinoja suositellaan?

– THL suosittelee muiden kuin ammattilaisten välttämään tilanteita, joissa he voivat joutua kosketuksiin tartunnan saaneiden lintujen tai muiden eläinten ja niiden ulosteiden kanssa. Tartunnan riskiä voidaan vähentää merkittävästi huolehtimalla käsihygieniasta ja käyttämällä asianmukaista suojautumista.

Tarkempia ohjeita löytyy Työterveyslaitoksen sivuilta.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.