Kananmunassa lintuinfluenssaviruksen kasvua estävä ominaisuus

Muniessaan kana ei pyri tuottamaan erinomaista ihmisravintoa, vaan sen tarkoituksena on uuden elämän, kananpojan, synnyttäminen. Tämän vuoksi kananmuna sisältää monia biologisesti aktiivisia komponentteja.

Kananmunasta on moneksi. Se on ravintoainekoostumukseltaan rikas elintarvike, mutta myös tehokas bioaktiivisten yhdisteiden tuottaja. Filosofian maisteri Jaakko Hiidenhovi havaitsi väitöstutkimuksessaan, että kananmunan valkuaisen ovomusiiniproteiinista on mahdollista tuottaa jakeita, jotka estävät virusten kasvua.

‒ Muniessaan kana ei pyri tuottamaan erinomaista ihmisravintoa, vaan sen tarkoituksena on uuden elämän, kananpojan, synnyttäminen. Tämän vuoksi kananmuna sisältää monia biologisesti aktiivisia komponentteja. Kananmuna on potentiaalinen raaka-ainelähde uusille sovelluksille niin elintarvike-, lääke-, kosmetiikka- kuin bioteknologiaa hyödyntävässä teollisuudessa, Hiidenhovi sanoo.

Eräs hyödynnettävä yhdiste on ovomusiini, valkuaisen proteiini, joka ylläpitää sakean valkuaisen geelimäistä rakennetta. Hiidenhovi havaitsi, että ovomusiinista tuotetut preparaatit estävät Newcastlen tautia ja lintuinfluenssaa aiheuttavien virusten kasvua. Hän myös kehitti menetelmän, jonka avulla ovomusiinia voidaan eristää kananmunasta muutamassa tunnissa. Monilla muilla menetelmillä siihen kuluu 1‒2 päivää.

Sekä Newcastlen taudin että lintuinfluenssan virukset ovat patogeenisiä ja aiheuttavat siipikarjan tuotannolle vuosittain huomattavia taloudellisia menetyksiä. Lisäksi lintuinfluessaviruksen siirtyminen siipikarjasta ihmiseen on terveydenhuollon piirissä edelleen suuri huolenaihe.

‒ Jokainen yhdiste, joka estää erityisesti lintuinfluenssavirusten kasvua, on tarkemman tutkimuksen arvoinen, Hiidenhovi sanoo.

Tutkija kertoo, että laboratoriotulokset ovat lupaavia, mutta vaativat vielä tarkempia tutkimuksia niin eläimillä kuin ihmisillä muun muassa tarkempien fysiologisten vaikutusmekanismien selvittämiseksi.

Väitöskirja Isolation and characterization of ovomucin - a bioactive agent of egg white (Ovomusiinin eristäminen ja karakterisointi). tarkistetaan Turun yliopistossa perjantaina 8. toukokuuta 2015.

Lähde:
Turun yliopisto

Kuva:
Panthermedia