Lisää todisteita ilmansaasteiden ja aivomuutosten yhteydestä

Suomessa suurin osa pienhiukkasista tulee tuulten mukana ulkomailta, mutta myös autoliikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä.

Altistuminen ilmansaasteille saattaa yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kiihdyttää iän myötä tapahtuvia aivomuutoksia. Muutokset eivät ole kovin suuria, mutta niillä saattaa olla merkitystä esimerkiksi dementian kehittymisessä.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 1 400 kotonaan asuvan 71–89-vuotiaan naisen aivokuvauksiin, jotka tehtiin vuosina 2005–2006. Osallistujien asuinalueiden hengitysilman PM2,5-pienhiukkaspitoisuudet arvioitiin vuosilta 1999–2006.

Tulosten analyysi osoitti yhteyden pienhiukkasaltistuksen ja joidenkin aivomuutosten väliltä. Hengitysilman PM2,5-hiukkaspitoisuuden suurentuminen liittyi varsinkin aivojen valkean aineen vähentymiseen. Jo suhteellisen pienet muutokset hiukkaspitoisuuksissa näkyivät muutaman vuoden ikääntymistä vastaavana pudotuksena valkean aineen määrässä varsinkin otsa- ja ohimolohkoissa sekä aivokurkiaisessa.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta pienhiukkasten lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.  

Suomessa suurin osa pienhiukkasista tulee tuulten mukana ulkomailta, mutta myös autoliikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä. Pienhiukkaset altistavat myös mm. hengitys- ja sydänoireille.

Lue myös:
Ilmansaasteet yhteydessä suurentuneeseen ahdistuneisuushäiriön vaaraan 

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Annals of Neurology 2015;DOI:10.1002/ana.24460

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.