Lisääkö liiallinen pikaruoka astmaakin?

Vähintään kolme kertaa viikossa pikaruokaa syövillä lapsilla on suurentunut riski sairastua vaikeaan astmaan. Ruokavalion ja astman yhteyksiä selvittäneessä tutkimuksessa oli mukana myös suomalaisia keskuksia.

Pikaruokaa vähintään kolmesti viikossa syövillä lapsilla ja nuorilla on 39 % ­suurentunut riski sairastua vaikeaan ­astmaan. Myös vaikean rinokonjunktiviitin ja ihottuman riski on suurentunut. Sen sijaan hedelmien syöminen vähintään kolmesti viikossa pienentää vai­keaan astmaan sairastumisen riskiä 11 %.

Kansainvälinen tutkimusryhmä tutki ruokavalioiden ja astman yhteyttä laajassa tutkimuksessa (ISAAC), jossa myös Suomi oli mukana. Oireilua ja ravintoa tutkittiin vuoden ajan 13–14-vuotiailta nuorilta sekä 6–7-vuotiailta lapsilta. ­Massiivinen data sisälsi yli 300 000 nuorta 107 keskuksesta ja 51 maasta. Lapsia oli yli 180 000 ja maita yli 30.

Jos pikaruoan syömisen ja vaikean astman yhteys on kausaalinen, pitäisi pikaruoan syömistä alkaa rajoittaa jo pikkulapsista alkaen. Normaali kotiruoka ja hedelmien syöminen lienee järkevintä.

Ellwood P, Innes Asher M, García-Marcos L ym; the ISAAC Phase III Study Group. Do fast foods cause asthma, rhinoconjunctivitis and eczema? Global findings from the international Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) Phase Three. Thorax 2013 (verkossa ensin 14.1.2013), doi:10.1136/thoraxjnl-2012-202285.

Heikki Ekroos
LT, Keuhkosairauksien erikoislääkäri

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 6/13.