Luultua useampi aivohalvauspotilas sairastaa myös eteisvärinää

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että eteisvärinä on yleisempi sairaus aivohalvauspotilailla kuin on uskottu.

Eteisvärinä saattaa olla tiedettyä yleisempi vaiva aivohalvaukseen sairastuneilla, tuore tutkimus osoittaa. Uusi eteisvärinä todetaan joka neljännellä aivohalvauspotilaalla.

Tutkimuksen tulokset ovat tervetulleita, sillä vaikka eteisvärinä tiedetään aivohalvausten riskitekijäksi, aiemmin diagnosoimattomien eteisvärinöiden yleisyys aivohalvauspotilailla on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat 50 tutkimuksen ja 12 000 aivohalvauspotilaan aineistoihin. Aineistojen avulla tutkijat selvittivät, kuinka monella potilaista todettiin eteisvärinä ensimmäistä kertaa vasta aivohalvaukseen sairastumisen jälkeen.

Uusia eteisvärinöitä diagnosoitiin jo heti sairaalahoidon aikana, mutta etenkin kotiutumisen jälkeen. Yhteensä uusi eteisvärinä todettiin lähes joka neljännellä potilaalla, tulokset osoittivat.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että eteisvärinä on yleisempi sairaus aivohalvauspotilailla kuin on uskottu. Näin ollen nykyistä useammat potilaat voisivat myös hyötyä hyytymisenestolääkkeistä ja siten todennäköisemmin välttyä uudelta aivohalvaukselta.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä ja altistaa aivohalvauksille.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Lancet Neurology 2015;4:p377–387

Kuva:
Panhermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.