Makrolidi-antibioottien käyttöön saattaa liittyä suurentunut sydänkuoleman vaara

Käytännössä havaitut riskit eivät ole kovin suuria, sillä sadastatuhannesta lääkitystä potilaasta arviolta 12 sairastuu kammiotiheälyöntisyyteen tai menehtyy sydänperäiseen äkkikuolemaan makrolidihoidon takia.

Makrolidi-antibiooteilla hoidettavat voivat olla hieman suurentuneessa vaarassa menehtyä sydänperäiseen äkkikuolemaan ja muihin sydänperäisiin syihin. Käytännössä riski ei ole kuitenkaan kovin suuri.

Kiinalaistutkijoiden tutkimuskatsauksen perusteella makrolideilla hoidettujen riski sairastua kammiotiheälyöntisyyteen tai kuolla sydänperäiseen äkkikuolemaan tai muuhun sydänoireeseen on 1,3–3,6 kertaa suurempi kuin potilaiden, joita ei hoideta makrolideilla. Riskit vaihtelevat riippuen käytetystä makrolidilääkkeestä.

Käytännössä havaitut riskit eivät ole kovin suuria, sillä sadastatuhannesta lääkitystä potilaasta arviolta 12 sairastuu kammiotiheälyöntisyyteen tai menehtyy sydänperäiseen äkkikuolemaan makrolidihoidon takia. Sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä kuolemia makrolidit aiheuttavat noin neljälle hoidetulle sadastatuhannesta, tutkijat arvioivat.

Tulokset eivät paljasta johtuvatko nyt varmistetut haitat ainoastaan makrolideista vai ovatko niillä hoidetut potilaat esimerkiksi muuten alttiita sydänperäisille kuolemille. Asian varmistamiseksi makrolidien turvallisuudesta pitäisi tehdä suuria satunnaistettuja ja lumekontrolloituja tutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin Journal of American College of Cardiology -lehdessä. Tutkimuksessa analysoitiin 33 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yli 20 miljoonan potilaan terveystiedoista.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Journal of American College of Cardiology 2015;66:21732184

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.