Maksa kärsii liioista lääkkeistä

Osastonylilääkäri, gastroenterologi Perttu Arkkila muistuttaa, että esimerkiksi kipu- ja kuumelääke parasetamoli voi vaurioittaa maksaa liian suurina annoksina.

Maksa hajottaa ja poistaa elimistöstä lääkkeitä. Se tekee yleensä niin hyvää työtä, ettei tätä ominaisuutta tule edes ajatelleeksi. Lääkkeiden ja luontaistuotteiden yliannostus voi kuitenkin vahingoittaa maksaa.

Maksa- ja munuaisliitto muistuttaa, että maksan uupumisen huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Sukupuoli, perintötekijät ja mahdolliset maksasairaudet ja lääkkeiden yhteisvaikutus vaikuttavat siihen, miten maksa reagoi lääkkeisiin.

Tarkkana parasetamolin kanssa

Lääkkeiden yliannostus voi aiheuttaa myrkytystilan. Siksi on tärkeää noudattaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeiden ohjeita. Hoitavalle lääkärille on kerrottava kaikista käytössä olevista lääkkeistä. Varsinkin ikääntyneiden ja jo maksasairauteen sairastuneiden kannattaa olla varovaisia.

Osastonylilääkäri, gastroenterologi Perttu Arkkila muistuttaa, että esimerkiksi kipu- ja kuumelääke parasetamoli voi vaurioittaa maksaa liian suurina annoksina.

– Suositeltu päiväannos aikuisille on korkeintaan 3 grammaa vuorokaudessa. Suositeltua annosta ei tule koskaan ylittää, hän sanoo.

Parasetamolia on vaikuttavana aineena monessa ilman reseptiä myytävässä särky- tai flunssalääkkeessä, jolloin sitä voi epähuomioissa saada liikaa. Tähän on syytä kiinnittää huomiota.

Myös luontaistuotteet rasittavat maksaa

Maksa- ja munuaisliitosta muistutetaan, että luontaistuotteilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Ne voivat lisätä tai vähentää lääkkeen tehoa.

Luontaistuotteet voivat myös yksinään vaurioittaa maksaa. Vauriot liittyvät yleensä pitkäaikaiseen käyttöön. Yhteisvaikutukset ja haitat kasautuvat, jos käytössä on monia luontaistuotteita ja annokset ovat suuria.

Liiton mukaan luontaistuotteen aiheuttaman maksavaurion syynä on usein sen sisältämä lääkekasvi. Suomessa kaikkien maksaa vaurioittavien kasvien myynti luontaistuotteena on kielletty. Ulkomaisten luontaistuotteiden sisällöstä ei ole aina varmaa tietoa, minkä vuoksi niitä kannattaa välttää.

Suun kautta otettavien tuotteiden lisäksi myös paikallisesti ihosairauksien hoitoon tarkoitetut rohdosvalmisteet saattavat olla maksalle haitallisia.

Lue uutinen rasvamaksasta täältä.

Lähde:
Munuais- ja maksaliitto

Kuva:
Pixmac