Melanooma tuplaantunut Yhdysvalloissa

Viranomaiset pelkäävät melanooman yleistyvän entisestään ja tapausten määrän kaksinkertaistuvan nykyisestä vain viidessätoista vuodessa, jos tilanteeseen ei puututa.

Melanooma-ihosyöpä on yleistynyt Yhdysvalloissa muutamassa vuosikymmenessä, tuore tutkimus osoittaa. Melanooma diagnosoidaan jopa 65 000 yhdysvaltalaisella joka vuosi.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen tiedot osoittavat melanoomatapausten määrän tuplaantuneen vuosina 1982–2011. Kun 1980-luvulla keskimäärin 11 yhdysvaltalaista sadastatuhannesta sairastui, vuonna 2011 luku oli jo 23.

Jos kehitykseen ei puututa, viranomaiset pelkäävät melanooman yleistyvän entisestään ja tapausten määrän kaksinkertaistuvan nykyisestä vain viidessätoista vuodessa. Tämä tarkoittaisi lähes 150 000 uutta sairastumista ja lähes 20 000 melanoomakuolemaa joka vuosi.

Melanooman riski on suuri etenkin paljon auringonvalossa aikaa viettävillä ja herkästi ihonsa polttavilla. Myös runsasluomisuus lisää riskiä. Paras tapa pienentää sairastumisriskiään on välttää turhaa auringonottoa ja käyttää riittävän tehokkaita aurinkosuojavoiteita ja muita suojautumiskeinoja. Myös solarium altistaa melanoomalle, tutkimuksista tiedetään.

Suomessa melanoomaan sairastuu vuosittain yli 1 300 henkilöä.

Tutkimuksesta uutisoi British Medical Journal.

Lue myös:
Lentohenkilökunnan melanoomariskin taustalla monia tekijöitä
9 myyttiä auringonotosta

Lue lisää: Viisaasti auringossa

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
BMJ 2015;350:h3074

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.