Suojaa ihosi auringolta

Aurinkovoiteet, joiden suojakerroin on vähintään 15, näyttävät vähentävän melanoomariskiä.

Ihon melanooma on yleistynyt viime vuosina merkittävästi. Eniten melanoomaa todetaan Australiassa. Yhdysvalloissa ja Euroopassa tauti on lähes yhtä yleinen. Yli puolet melanoomatapauksista arvioidaan auringon UV-säteilyn aiheuttamiksi. Aurinkovoiteet, joiden suojakerroin on vähintään 15, näyttävät vähentävän riskiä.

Norjalaisessa prospektiivisessa tutkimuksessa kerättiin tietoja 40–75-vuotiailta naisilta (n =143 844) ja seuranta-aika oli kymmenen vuotta. Naisista 722 sairastui melanoomaan ja sen yleisin sijainti oli alaraajan iho (n = 266). Naisilla, jotka olivat käyttäneet korkeamman, vähintään suojakertoimen 15 voiteita, oli tilastollisesti merkitsevästi vähemmän melanoomaa kuin niillä naisilla, jotka olivat käyttäneet alle 15 suojakertoimen voiteita tai eivät käyttäneet niitä lainkaan (riskikerroin 0,67). Korkeamman suojakertoimen voiteen käyttö näyttäisi vähentävän riskiä sairastua melanoomaan 18 %.

Auringonvalon haitallisilta UV-säteiltä suojautuminen on helppo tapa vähentää melanoomariskiä.

Lähde: Ghiasvand R, Weiderpass E, Green A, Lund E, Veierød M. Sunscreen use and subsequent melanoma risk: A population-based cohort study. J Clin Oncol 2016;34:3976–83.

Kirjoittaja:
Sirkku Jyrkkiö
dosentti, osastonylilääkäri
TYKS, syöpätautien klinikka

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehdessä 1–2/2017