Miksi lääkäri määrää neljännen polven e-pillereitä?

Muissa Pohjoismaissa hoito- ja viranomaissuositusten mukaan pitäisi lähtökohtaisesti kirjoittaa vanhempia pillereitä. Suomen Käypä hoito ei ota kantaa.

Tiedetoimittaja Jani Kaaro kirjoittaa Rapport-palvelussa, että lääkärit määräävät neljännen polven e-pillereitä, vaikka niiden laskimotukosriski on suurempi kuin toisen polven pillereiden.

Kaaro laskee, että vaihtaminen vanhemman polven pillereihin vähentäisi 60 laskimotukostapausta vuodessa.

Pitäisikö riskin takia suosia vanhempia pillereitä, professori ja Naistenklinikan osastonylilääkäri Oskari Heikinheimo?

– Iso kysymys. Muissa Pohjoismaissa hoito- ja viranomaissuositusten mukaan pitäisi lähtökohtaisesti kirjoittaa vanhempia pillereitä. Suomen Käypä hoito ei ota kantaa. Tiedetään, että uudet pillerit ovat paremmin siedettyjä. On todennäköisempää, että ne sopivat potilaalle.

– Fimean haittavaikutus­ilmoituksissa kolmannen ja neljännen polven pillereiden laskimotukosriski ei ole korostunut. Raportointi ei tosin ole 100-prosenttista. Tanskalaiset ovat esittäneet, että hoitosuositusten muuttumisen myötä nuorilla naisilla on vähemmän laskimotukoksia.

– Vanhat pillerit ovat tärkeä vaihtoehto, joka on syytä pitää mielessä. Jos naisella on lisääntynyt tromboosi­riski, ei pidä käyttää mitään yhdistelmä­ehkäisyvalmistetta.

Miksi lääkärit määräävät neljännen polven e-pillereitä?

– Ne sopivat monelle. Moni kokee voivansa hyvin käyttäessään niitä. Niissä on antiandrogeenista ominaisuutta, iho voi usein paremmin ja turvotus vähenee. Pillereitä määrätessä pyritään löytämään valmiste, jota potilas toden­näköisesti käyttää.

– Uusia pillereitä markkinoitiin aktiivisesti, kun ne tulivat 2000-luvulla. Nyt e-pillereitä ei erityisemmin markkinoida, mutta vanhempia pillereitä ei ole ­mainostettu sitten 1980-luvun. Lääketeollisuus voisi ehkä “keksiä” uudestaan vanhemmat, levonorgestreeliä sisältävät pillerit.

Miten merkittävä ero valmisteiden laskimotukosriskissä on?

– Jos 20-vuotias nainen ei käytä yhdistelmäehkäisyä, riski on 1–3/10 000. Vanhemmilla pillereillä riski on 5–7/10 000 ja kolmannen ja neljännen polven pillereillä 9–12/10 000. Riski on kuitenkin pienempi kuin raskauden aikana. Ikä on myös merkittävä riskitekijä.

kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehdessä 24/2017.