Miksi lihasmassa hupenee vaihdevuosien yhteydessä?

Estrogeenin puute muuttaa lihaksen mikro-RNA-signalointia.

Vaihdevuosiin liittyy useita fysiologisia muutoksia, joista yksi on lihasmassan väheneminen. Vielä ei tarkalleen tiedetä, mistä lihasmassan väheneminen johtuu.

Syyksi on arveltu muutoksia sekä lihaksen toiminnassa että lihassolujen määrässä.

Jyväskylän yliopistossa tehty tutkimus valottaa estrogeenin puutoksen vaikutuksia lihaksiin.

Tutkijat ovat aiemmin löytäneet sekä verestä että lihaksesta mikro-RNA-molekyylejä, joiden määrä muuttuu vaihdevuosivaiheen mukaan eli on yhteydessä estrogeenitasoon. Ilmiötä tutkittiin nyt aiempaa tarkemmin käyttämällä koe-eläinmallia.

Nyt tehdyn tutkimuksen mukaan estrogeenin puute vähensi useiden solukuolemaa säätelevien mikro-RNA-molekyylien määrää lihaksessa. Tämä puolestaan lisäsi solukuolemaa aiheuttavien proteiinien määrää.

– Estrogeenin säätelemät mikro-RNA:t voivat olla yksi mekanismi vaihdevuosiin liittyvän lihaskadon taustalla. Lihasmassaa voi ja kannattaa pitää yllä voimaharjoittelulla myös ja etenkin vaihdevuosi-iässä. Voima ja massa tarttuvat myös aikuisiällä, toteaa Suomen Akatemian tutkijatohtori Sira Karvinen Gerontologian tutkimuskeskuksesta, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta tiedotteen mukaan.

Tutkimus julkaistiin Experimental Gerontology -lehdessä (Karvinen S ym. Exp Gerontol 4.2.2021).

Hertta Vierula

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.