Milloin syöpäpotilaan influenssarokote pitäisi antaa?

Tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että rokotevaste ei ole riippuvainen rokottamisajankohdasta.

Syöpäpotilaille suositellaan influenssarokotetta, koska hoitojen aikana riski sairastua influenssaan on suurentunut ja influenssa lisää syöpäpotilaan kuoleman riskiä. Influenssarokotus olisi hyvä antaa ennen hoitojen alkamista, mutta solunsalpaajahoitoja saavan potilaan rokottamisen ajankohdasta ei ole ollut suositusta.

Satunnaistetun tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että rokotevaste ei ole riippuvainen ­rokottamisajankohdasta. Neutropeniavaiheen aikana rokotetuilla oli hieman enemmän rokotteen aiheuttamia haittoja, mutta ne olivat vähäisiä. Neutropenia tarkoittaa veren valkosolujen vähenemistä, mikä altistaa tulehduksille. Neutropenian aikana rokotuksia annettiin tutkimuksessa vähemmän, ja se johtui ehkä siitä, että potilailla oli neutropeenisia infektioita eikä rokotetta annettu infektion aikana.

Tutkimuksessa oli mukana 97 syöpäpotilasta, joilla oli kiinteä kasvain, ja he saivat solunsalpaajahoitoja kolmen viikon välein. Suurin osa potilaista sairasti rintasyöpää (61 %), keuhkosyöpäpotilaita oli kolmasosa. Tutkittavat satunnaistettiin saamaan influenssarokote joko samana päivänä kuin solunsalpaajahoito (päivä 1) tai päivänä 11 eli neutropeniavaiheen aikana. Rokotevaste tutkittiin 21 ja 28 päivää rokottamisen jälkeen. Rokotevasteissa ei ollut eroa.

Lähde: Bhumsuk K, Min-Kyung K, Yunhee C ym. Optimal timing of influenza vaccination during 3-week cytotoxic chemotherapy cycles. Cancer 2017;123:841–8.

kirjoittaja:
Sirkku Jyrkkiö
dosentti, osastonylilääkäri
TYKS, syöpätautien klinikka

Kuva: Fotolia