Monet elämäntilanteen muutoksista vaikuttavat Kelan maksamiin tukiin

Jos elämänmuutokset jäävät ilmoittamatta, asiakas voi jäädä ilman hänelle kuuluvaa etuutta tai tukea voidaan maksaa aiheettomasti, jolloin se joudutaan perimään myöhemmin takaisin.

Syksy on monille elämänmuutosten aikaa. Elämäntilanteen muutokset voivat vaikuttaa Kelan maksamiin tukiin. Kelan verkkosivuilta voi tarkistaa, miten muutoksesta ilmoitetaan Kelaan.

Kelan Kun elämäntilanne muuttuu -sivusto on jaoteltu eri muutosten mukaan. Niitä ovat esimerkiksi asunnonvaihto, avioliitto, ero, tulojen muuttuminen ja opiskelun aloittaminen. Kullakin sivulla on listattu tuet, joihin kyseinen muutos saattaa vaikuttaa ja kerrottu, miten asiakkaan kannattaa ilmoittaa asiasta Kelaan.

Elämäntilanteen muutokset voivat vaikuttaa asiakkaan saamiin tukiin monella tavalla. Esimerkiksi avioliiton solmiminen saattaa vaikuttaa isyysrahaan ja isäkuukauteen, kansaneläkkeeseen, lapsilisään, leskeneläkkeeseen, sotilasavustukseen, työmarkkinatukeen, työttömyysturvan lapsikorotukseen sekä lapsen opintotukeen.

Opiskelun aloittaminen puolestaan voi vaikuttaa isyysrahaan, isäkuukauteen, kuntoutusrahaan, lastenhoidon tukiin, sairauspäivärahaan, työkyvyttömyyseläkkeeseen, työmarkkinatukeen ja peruspäivärahaan, vanhempainrahaan, äitiysrahaan sekä yleiseen asumistukeen.

Kelan asiakkailla on velvollisuus ilmoittaa elämänmuutoksistaan. Jos elämänmuutokset jäävät ilmoittamatta, voi asiakas jäädä ilman hänelle kuuluvaa etuutta tai tukea voidaan maksaa aiheettomasti, jolloin se joudutaan perimään myöhemmin takaisin.

Monet elämänmuutoksiin liittyvistä ilmoituksista voi tehdä verkossa. Esimerkiksi tilinumeron muutoksesta voi ilmoittaa Kelan asiointipalvelussa.

Lähde: Kela

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta:
Ilmoita Kelaan, jos lapsen hoitojärjestelyt muuttuvat