MPR-rokotteen voi jatkossakin antaa 12 kuukauden ikäiselle

Rokotus suojaa lasta tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta.

MPR-rokotukset voi vastaisuudessakin aloittaa jo kun lapsi on 12 kuukauden ikäinen. THL:n tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että rokotteen antaminen 12 kuukauden ikäisenä tuottaa yhtä hyvän suojan kuin rokotteen antaminen vasta 18 kuukauden iässä. Rokotus suojaa lasta tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja on näin ollen rokotettaville maksuton.

Viime vuosina tuhkarokkotapaukset ovat lisääntyneet koko EU:n alueella, vaikka rokotuksia on annettu useissa Euroopan maissa jo yli 30 vuoden ajan. Epidemiat syntyvät rokottamattomien tai riittämättömän rokotussuojan omaavien ihmisten keskuudessa. Myös Suomessa on todettu vuodesta 2011 alkaen kotimaassa saatuja tuhkarokkotartuntoja.

Euroopassa pitkään kestänyt tuhkarokkoepidemia on vienyt tuhansia ihmisiä sairaalaan ja vaatinut myös kuolonuhreja. Suomessa korkealla rokotuskattavuudella on saavutettu laumaimmuniteetti, joka estää tautien leviämistä. Jotta epidemiat eivät lisääntyisi Suomessa, on erittäin tärkeää, että ihmiset ottavat kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tuhkarokkoepidemian leviämisen estämiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi keväällä 2011 väliaikaisen suosituksen, että ensimmäisen MPR-rokoteannos voidaan antaa 12–18 kuukauden ikäisille lapsille. THL:n uusiin tutkimustuloksiin perustuen STM muuttanut asetusta niin, että jatkossakin rokotukset voi aloittaa, kun lapsi on 12 kuukauden ikäinen.

Lisää rokotuksista: www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/terveyspalvelut/rokotukset

Kuva: Pixmac