Muoviset lääkekipot vaihtuvat pahvisiin

OYS:n henkilöstö ideoi ekologisia ratkaisuja.

Oulun yliopistollinen sairaala on käyttänyt pian pari vuotta sähköistä innovaatioalustaa, jonne henkilöstö voi kirjata työssä syntyneitä kehitys­ideoita.

Sairaalan innovaatiotoiminnan vastuuryhmä käsittelee uudet ehdotukset ja valitsee niistä eteenpäin vietävät.

Henkilöstön ideoista on jo syntynyt kaupallisia tuotteitakin. Ehdotuksia ­tulee kaikilta ammattiryhmiltä, myös lääkäreiltä.

– Tähän mennessä olemme saaneet yli 700 ideaa, joista reilut 50 on viety ratkaisuiksi käytäntöön, kertoo OYS:n ­innovaatiotoiminnan suunnittelija ja koordinaattori Pauliina Hyrkäs.

Yhä useampi idea liittyy kestävän ­kehityksen edistämiseen. Hyrkäs mainitsee esimerkiksi ehdotuksen, jossa toivottiin muovisten lääkekippojen tilalle ekologisempia materiaaleja.

Koska lääkekippoja kuluu sairaalassa paljon, innovaatiotoiminnan vastuuryhmä ryhtyi selvittämään, mitä vaihtoehtoja olisi tarjolla. Tilalle on luvassa pahvisia lääkekippoja.

– Pahvisten lääkekuppien saatavuutta on selvitetty, ja nyt tiedossa on toimittaja, joka on kehittämässä tällaista tuotetta markkinoille.

Turhat valot pois tutkimushuoneista

OYS:n väki on toivonut aurinkopanee­leja uusien, rakenteilla olevien sairaala­rakennusten katoille.

– Tulevaisuuden sairaala -hankkeen asiantuntija kommentoi innovaatio­alustalla, että asia huomioidaan ja ­ensimmäisessä valmistuneessa rakennuksessa tällainen ratkaisu jo onkin.

Jätteiden käsittelyyn tulee paljon ­ehdotuksia. Niiden pohjalta on kehitetty ohjeistusta jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen osastoilla ja ruokaloissa.

Sähkön säästämiseksi on ehdotettu työasemien sammuttamista, kun niitä ei käytetä, ja tarpeettoman valaistuksen vähentämistä. Yksi ideoija esitti käytäntöä, ettei tutkimushuoneisiin sytytetä valoja ennakkoon, vaan vasta lääkäri laittaisi tullessaan päälle ne valot, jotka hän tarvitsee työskentelyynsä.

Henkilökunta on toivonut työnantajan tukea työmatkapyöräilyyn tai -kävelyyn. Myös sähköautojen latauspisteitä on kaivattu.

Jokainen idea otetaan vakavasti. Uudet ideat käsitellään kolmen viikon välein ­innovaatiotoiminnan vastuuryhmässä.

– Isossa sairaalassa on totuttu toimimaan erikoisaloittain ja kehittämistä on usein toteutettu pistemäisesti. Pyrkimyksenä on myös tarttua haasteisiin, jotka johtuvat toimintaympäristön kompleksisuudesta ja toimintojen erillisyydestä.

Innovaatiotoiminta auttaa tunnistamaan kehitysideoita, jotka hyödyttävät koko organisaatiota.

Koronatilanne innoittaa ideointiin

Myös koronatilanne on synnyttänyt ­uusia kehitysideoita.

– Yksi niistä on koronapotilaiden koti­seurantaa helpottava sovellus, joka on viety käytäntöön.

Lisäksi on ehdotettu robottiavusteista potilaskiertoa etäyhteydellä tilanteessa, jossa pyritään välttämään lähikontaktia.

Sairaalaan on toivottu automaattisia valokatkaisimia ja ovenkahvojen vaihtamista antibakteerisiin materiaaleihin, jotta mikrobien kasvu estyisi.

Heli Väyrynen

Kuva Teija Soini

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 22/2020.