Mustikka saattaa ehkäistä erektio-ongelmia

Suotuisat vaikutukset voivat tutkijoiden mukaan johtua marjojen ja hedelmien sisältämistä terveellisistä flavonoideista ja flavanoneista.

Erektio-ongelmia näyttäisi olevan hieman harvemmin miehillä, jotka syövät runsaasti marjoja ja hedelmiä. Myös liikunta ja varsinkin liikunnan ja terveellisen ruokavalion yhdistelmä voivat ehkäistä erektio-ongelmia, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimukseen osallistui 50 000 miestä.

Terveellisesti syövien ja liikuntaa harrastavien miesten riski sairastua erektiohäiriöön havaittiin noin viidenneksen pienemmäksi kuin miesten, jotka eivät harrastaneet liikuntaa ja söivät marjoja ja hedelmiä vain harvoin.

Yhteys havaittiin etenkin miehillä, jotka söivät usein mustikoita, mustaviinimarjoja, kirsikoita ja karhunvatukoita sekä sitrushedelmiä.

Suotuisat vaikutukset voivat tutkijoiden mukaan johtua marjojen ja hedelmien sisältämistä terveellisistä flavonoideista ja flavanoneista, mutta ne voivat johtua myös monista muista seikoista.

Marjoja ja hedelmiä säännöllisesti syövät välttyvät muita todennäköisemmin mm. sydämen ja verisuonten sairauksilta, joten on hyvinkin mahdollista, että tämä selittää myös nyt tehdyt havainnot. Erektio-ongelmat ovat usein varhainen merkki laajemmista verisuonten ja verenkierron ongelmista.

Tutkimusten mukaan noin puolet 40–70-vuotiaista miehistä kärsii jonkin asteisesta erektiohäiriöstä. Häiriötä pidetään vaikeaoireisena, jos yli 75 prosenttia yhdynnöistä epäonnistuu.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lue lisää: Erektio uuteen nousuun

Lähde:
Dietary flavonoid intake and incidence of erectile dysfunction. American Journal of Clinical Nutrition 2016

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia