Myyräkuumeen riski ensi talvena suuri Pohjois-Suomessa

Pohjois-Suomessa pelto- ja metsämyyräsukuisten lajien kannat ovat voimakkaassa kasvussa. Etelässä myyräkannat ovat alhaiset.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusten mukaan myyräkannat ovat alhaiset eteläisessä Suomessa. Sen sijaan Pohjois-Suomessa myyriä on jo runsaasti: sekä pelto- että metsämyyränsukuisten lajien kannat ovat voimakkaassa kasvussa.

Tämä tarkoittaakin sitä, että ensi talvena myyräkuumeen riski Pohjois-Suomessa on suuri.

Myyräkuumeen aiheuttaa metsämyyrien kantama Puumala-virus. Kyseessä on kuumetauti, jossa munuaisten toiminta usein heikkenee tilapäisesti. Ihminen saa tartunnan yleensä hengitysteitse pölyävistä uloste- ja virtsajätöksistä.

Luonnonvarakeskus suosittelee pitämään hiirenloukkuja koko ajan vireessä syksyllä ja talvella, jotta sisään tunkeutuvat metsämyyrät eivät ehtisi levittää virusta. Myös pölyäviä töitä kannattaa välttää alkutalvesta liitereissä ja ulkorakennuksissa. Myyrien papanat olisi hyvä siivota märällä rätillä, eikä pölyä ilmaan lennättävällä imurilla.

Virus säilyy tartuntakykyisenä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja ulkona kylmässä pidempään. Tauti ei tartu ihmisestä toiseen.

Lue lisää: Myyräkuume on suomalaisten kansantauti

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Lähde:
Luonnonvarakeskus

Kuva:
Panthermedia