Nenäsumuterokote sopii 2–17-vuotiaille – apteekeissa myydään 10 kappaleen pakkauksia

Nenäsumute toimii 2–17-vuotiailla lapsilla, mutta aikuisilla teho näyttäisi olevan heikompi. Isossa-Britanniassa nenäsumutetta suositellaankin juuri esikouluikäisille ja koululaisille.

Tänä vuonna kaksivuotiaat lapset saavat nenäsumutteena annettavan Fluenz Tetra -rokotteen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Tätä nuoremmille lapsille rokotetta ei saa antaa.

THL:n Rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan nenäsumute on elävä heikennetty influenssarokote. Sen sisältämät influenssaviruskannat on muutettu lisääntymään vain nenänielun viileissä olosuhteissa ja ne saavat siellä aikaan suojaavan immuniteetin.

– Nenäsumuterokotteen suojan peittävyys on jonkin verran pistettävää rokotetta laajempi. Tämä johtuu siitä, että nenäsumute sisältää neljää eri virusta (kaksi A-virusta ja kaksi B-virusta). Pistettävä rokote vain kolmea (kaksi A-virusta ja yksi B-virus), hän sanoo.

Lisäksi useassa vertailevassa tutkimuksessa Fluenz Tetra -rokote on osoittautunut jonkin verran suojaavammaksi kuin pistoksena annettava influenssarokote.

Nenäsumute annettava ammattilaisen valvonnassa

Voiko nenäsumutetta antaa vanhemmille lapsille? Nohynekin mukaan voi.

– Nenäsumute toimii 2–17-vuotiailla lapsilla, mutta aikuisilla teho näyttäisi olevan heikompi. Isossa-Britanniassa nenäsumutetta suositellaankin juuri esikouluikäisille ja koululaisille.

Jos yli 2-vuotiaalle lapselle haluaa antaa influenssarokotteen nenäsumutteena, pitää ensin hakea resepti ja sen jälkeen ostaa rokote apteekista. Lisäksi nenäsumuterokotteen saa antaa vain terveydenhuollon ammattilaisen läsnäollessa.

– Näin voidaan varautua mahdollisiin äkillisiin rokotuksen aiheuttamiin reaktioihin ja kirjattua rokotus varmasti potilasjärjestelmään, Nohynek sanoo.

Ylilääkäri Tiina Jaakkola Fimeasta ei usko ongelmia syntyvän.

– Vanhemman pitää käyttää aikaa ja rahaa, että saa rokotteen. En usko, että tämän jälkeen päädyttäisiin antamaan rokote omin päin. Ennen kuin suun kautta annettava rotavirusrokote kuului kansalliseen rokotusohjelmaan, vanhemmat ostivat rokotetta itse ja menivät neuvolaan antamaan rokotteen. Tuolloinkaan ei ollut ongelmia, hän sanoo.

Rokotte tuodaan apteekkeihin 10 kappaleen pakkauksina

Vaikeuksia kuluttajille tuottaa se, että Suomessa Fluenz Tetra -rokote tuodaan apteekkeihin kymmenen annoksen pakkauksina. Hintaa pakkaukselle kertyy noin 309 euroa. Joissain apteekeissa, kuten Yliopiston apteekissa, rokotetta voi kuitenkin ostaa yksittäisenä pakkauksena.

Lapsi tarvitsee vain yhden annoksen (0,2 ml). Puolet annoksesta annetaan yhteen sieraimeen ja puolet toiseen.

Jaakkola ei tiedä, miksi myyntiluvanhaltija AstraZeneca on päättänyt tuoda Suomeen vain isoja pakkauksia.

– Lääkeviranomainen ei voi velvoittaa myyntiluvanhaltijaa tuomaan markkinoille yksittäisiä pakkauksia. Fluenz Tetra -rokotettahan on myyty jo aikaisempinakin vuosina apteekeissa 10 kappaleen pakkauksissa reseptiä vastaan, hän sanoo.

AstraZenecan yhteiskuntasuhdejohtaja Mika Punkari kertoo, että Fluenz Tetra -rokote on saatavilla kaikissa Pohjoismaissa 10 kappaleen pakkauksissa.

– Parhaillaan selvitellään mahdollisuutta tuoda yhden kappaleen pakkaukset Suomen markkinoille. Aikataulut sen suhteen eivät ole tällä hetkellä vielä tiedossa, hän sanoo.

Katso THL:n video rokotteen antamisesta.

Lähde:
Fimea
THL

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Lue myös: 
Mitä talven 2015–2016 influenssakaudelta odotetaan?
Tutkimus: Koululaisten rokottaminen vähentäisi kaikkien influenssatartuntoja
Osa terveydenhuollon ammattilaisista jättää influenssarokotteen ottamatta

Artikkeli on korjattu 29.10.  Yliopiston Apteekissa (17 toimipaikkaa) Fluenz-rokotetta voi ostaa myös yksittäispakattuna.