Neurologiset näköhäiriöt — näin tunnistat ne

Neurologiset näköhäiriöt ovat näkökyvyn poikkeavuuksia, jotka johtuvat keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen toimintahäiriöistä. Ne voivat ilmetä äkillisesti tai kehittyä hitaasti ja liittyä moniin neurologisiin sairauksiin.

Kaksoiskuvat näössä olla neurologisten näköhäiriöiden yksi oireista.
Adobe
Kaksoiskuvat näössä olla neurologisten näköhäiriöiden yksi oireista.

Neurologiset näköhäiriöt syntyvät, kun aivojen alueet, jotka vastaanottavat ja käsittelevät näköaistimuksia, vaurioituvat tai toimivat poikkeavasti.

Yleisimpiä neurologisia näköhäiriöitä ovat:

1. Näköhermotulehdus (optikusneuriitti)

Näköhermotulehdus on näköhermon tulehdus, joka voi aiheuttaa äkillistä näön heikkenemistä, erityisesti toisen silmän alueella. Oireet voivat sisältää näön sumentumista, väriherkkyyden heikkenemistä sekä silmän takana tuntuvaa kipua, erityisesti liikuttaessa silmää. Oireisiin liittyy myös usein väsymystä ja huonovointisuutta

Näköhermotulehdus voi liittyä moniin sairauksiin, kuten multippeliskleroosiin (MS-tauti), ja se voi uusiutua. Hoitoon kuuluu usein kortikosteroidihoito ja tarvittaessa tehdään jatkotutkimuksia neurologin vastaanotolla.

2. MS-tauti (multippeliskleroosi)

MS-tauti on keskushermoston sairaus, jossa immuunijärjestelmä vaurioittaa hermojen myeliiniä. Tämä voi johtaa monenlaisiin oireisiin, kuten näköhäiriöihin (esim. näöntarkkuuden heikkeneminen, kaksoiskuvat). Muita oireita ovat raajojen heikkous ja puutuminen, tasapaino- ja koordinaatiovaikeudet sekä virtsarakon toimintahäiriöt.

MS-taudin oireet voivat vaihdella ja pahentua pahenemisvaiheiden aikana. Hoitoon kuuluu lääkitys, fysioterapia ja oireenmukainen hoito.

3. Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA)

TIA on ohimenevä aivoverenkiertohäiriö, jossa aivojen verenkierto häiriintyy hetkellisesti. Tämä voi aiheuttaa äkillisiä oireita, kuten toisen puolen raajojen heikkoutta, puhevaikeuksia, näön hämärtymistä tai kaksoiskuvia sekä uimausta ja tasapainohäiriöitä

Vaikka oireet menevät ohi yleensä 24 tunnin kuluessa, TIA on vakava varoitusmerkki ja vaatii välitöntä hoitoa. TIA:n jälkeen on tärkeää selvittää sen taustalla olevat riskitekijät ja aloittaa ennaltaehkäisevä hoito.

4. Aivoinfarkti (aivoverenkiertohäiriö)

Aivoinfarkti on aivoverenkierron pysyvä häiriö, jossa osa aivoista ei saa happea. Tämä voi johtaa pysyviin neurologisiin oireisiin, kuten näköhäiriöihin. Muita oireita ovat raajojen puutuminen, puhumisen vaikeus sekä tajunnan tason lasku.

Aivoinfarktin hoitoon kuuluu kiireellinen sairaalahoito, verenkierron palauttaminen ja kuntoutus. Hoidon onnistuminen riippuu siitä, kuinka nopeasti hoito aloitetaan.

5. Neuromyeliitti optika (NMO)

NMO on harvinainen autoimmuunisairaus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää keskushermoston hermosoluja vastaan. Tämä voi johtaa näön menetykseen, raajojen halvaantumiseen, kivuliaisiin kouristuksiin sekä virtsarakon ja suolen toimintahäiriöihin

NMO:n hoitoon kuuluu immunosuppressiivinen lääkitys ja oireenmukainen hoito. Taudin kulku voi vaihdella, ja se voi uusiutua.

Milloin lääkäriin?

Jos havaitset äkillisiä muutoksia näössäsi, kuten näön hämärtymistä tai sumentumista, kaksoiskuvia, silmän takana tuntuvaa kipua tai puhumisvaikeuksia, hakeudu välittömästi lääkärin arvioon. Neurologiset näköhäiriöt voivat olla vakavia ja vaativat nopeaa hoitoa.

Neurologisten näköhäiriöiden hoito riippuu taustalla olevasta sairaudesta.