Nieltävä kokonaisena

Useiden lääkevalmisteiden pakkausselosteessa ilmoitetaan, että tabletti tai kapseli on nieltävä kokonaisena. Joidenkin lääkkeiden murskaaminen tai pureskeleminen voi aiheuttaa vakaviakin haittavaikutuksia.

Useiden lääkevalmisteiden pakkausselosteessa ilmoitetaan, että tabletti tai kapseli on nieltävä kokonaisena.

Tabletin murskaaminen tai kapselin avaaminen voi johtaa lääkeaineen imeytymisen muutokseen ja muuttaa siten lääkeaineen tehoa tai turvallisuutta. Joidenkin lääkkeiden murskaaminen tai pureskeleminen voi aiheuttaa vakaviakin haittavaikutuksia.

Kokonaisina nieltäviä ovat muun muassa depot- ja enterovalmisteet ja kalvopäällysteiset lääkkeet.

Depotvalmisteet

Depottabletit ja depotkapselit on tarkoitettu vapauttamaan lääkeaine hitaasti. Tällöin lääkeaineen pitoisuushuippu veressä tasaantuu ja vaikutusaika pitenee.

Lääkeaineen vapautumista voidaan säädellä päällysteellä, jonka murskaaminen tai pureskeleminen vahingoittaa lääkeaineen vapautumista säätelevää mekanismia. Lääkeaineen pitoisuus verenkierrossa voi nousta terapeuttisia pitoisuuksia korkeammalle, jolloin haittavaikutusten riski suurenee. Pahimmillaan valmisteesta voi vapautua nopeasti vaarallisen suuri määrä lääkeainetta.

Enterovalmisteet

Enterotabletit ja enterokapselit on suunniteltu suojaamaan lääkeainetta mahan happamilta olosuhteilta tai mahaa lääkeaineen ärsyttävältä vaikutukselta. Enteropäällyste hajoaa ja vapauttaa lääkeaineen ohutsuolessa. Ruoka hidastaa mahan tyhjenemistä ja lääkeaineen imeytymistä, joten enterovalmiste pitää ottaa noin tunti ennen ruokailua.

Kalvopäällysteiset lääkkeet

Kalvopäällyste tai kapselin kuori voi suojata lääkeainetta hajoamiselta, mutta se voi suojata myös lääkkeen ottajaa tai sen käsittelijää lääkeaineen haitallisilta vaikutuksilta tai lääkkeen käyttäjää pahalta maulta. Syöpälääkkeiden ja immunosuppressanttien lisäksi myös hormonivalmisteet voivat aiheuttaa haittaa lääkkeen käsittelijälle, koska ne imeytyvät helposti limakalvojen ja ihon lävitse.

Jos potilas on lapsi tai nielemisvaikeuksista kärsivä vanhus, kokonaisen tabletin tai kapselin antaminen voi olla mahdotonta. Monista lääkevalmisteista on kuitenkin olemassa muitakin muotoja – esimerkiksi oraalineste, poretabletti, peräpuikko tai laastari.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Kirjoitus perustuu Fimean Sic-lehdessä 2/2013 julkaistuun FaT, erikoistutkija Niina Makkosen artikkeliin.

Lue lisää jutun aiheesta