Nikotiinilaastarista ei lisäapua puolen vuoden jälkeen

Nyt julkaistut tulokset viittaavat siihen, ettei nikotiinikorvaushoitoja ole mielekästä jatkaa puolta vuotta pitempään.

Nikotiinilaastareita ja muita korvaushoitoja suositellaan käytettäväksi noin kahden kuukauden ajan, mutta osa hyötyy myös tätä pitemmästä hoidosta. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nikotiinikorvaushoitoa ei kuitenkaan ole järkevää jatkaa yli puolta vuotta.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa 525 tupakoinnin lopettamista haluavaa satunnaistettiin nikotiinikorvaushoitoon joko 2, 6 tai 13 kuukaudeksi. Lisäksi kaikkia osallistujia neuvottiin tupakoinnin lopettamisessa.

Puolen vuoden kuluttua hoitojen aloittamisesta savuttomia oli 27 prosenttia osallistujista, jotka satunnaistettiin 6 ja 13 kuukauden hoitoihin, mutta samaan pystyi melkein yhtä moni kahden kuukauden hoitoryhmäläinen.

Tilanne ei juuri muuttunut seuraavien kuukausien aikana ja noin vuosi hoitojen aloittamisesta 20–25 prosenttia osallistujista oli savuttomia riippumatta siitä, miten pitkään he käyttivät nikotiinilaastareita.

Aikaisempien tutkimusten perusteella nikotiinikorvaushoitoja käyttävät onnistuvat lopettamisessa todennäköisemmin kuin ilman korvaushoitoja tupakasta eroon yrittävät. Etenkin näin käy, jos he käyttävät tuotteita riittävän pitkään eli noin 2–3 kuukauden ajan. Nyt julkaistut tulokset viittaavat kuitenkin siihen, ettei nikotiinikorvaushoitoja ole mielekästä jatkaa puolta vuotta pitempään eivätkä vaikutukset silloinkaan kummoisesti eroa vain kahden kuukauden hoidosta.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Internal Medicine 2015;175:504–511

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.