Norovirusepidemioiden määrä on kasvussa

Potilas erittää virusta useita päiviä parantumisen jälkeenkin, joten hyvää käsihygieniaa saippuapesuineen kannattaa korostaa.

Norovirusepidemia Silja Symphonylla on pysytellyt otsikoissa jo pari viikkoa. Kyse ei ole vain sattumasta, sillä norovirusepidemioita todella on ollut tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna. Yhtenä syynä lienee uudentyyppinen norovirus, jota vastaan väestöllä ei vielä ole vasta-aineita.

Eviran ja THL:n yhteiseen elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden ilmoitusjärjestelmään on tänä vuonna ilmoitettu 25 epidemiaa, joissa epäillään norovirusta. Viime vuonna samaan aikaan oli kahdeksan ilmoitusta epäillystä norovirusepidemiasta.

Myös tartuntatautirekisteriin on tullut jonkin verran enemmän ilmoituksia kuin viime vuonna tähän aikaan.

– Tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Suurin osa sairastaa kotona. Kaikki noroviruksen aiheuttamat epidemiat eivät tule THL:n tietoon, eikä niitä pystytä seuraamaan, kertoo erikoistutkija Satu Murtopuro THL:n infektiotautien torjunnan yksiköstä.

Liikkeellä on uudentyyppistä norovirusta. Sitä on jo kevään mittaan esiintynyt muualla Suomessa.

– Kun uusi variantti ilmaantuu, vanha yleensä häviää pois noin vuoden kuluessa. Noroinfektion jälkeen ihmiselle syntyy suojaavat vasta-aineet. Infektiosuoja jää kuitenkin merkitykseltään lyhytaikaiseksi, koska noroviruksessa tapahtuu antigeenistä muuntelua.

Vaikka potilas on parantunut, hän erittää virusta vielä useita päiviä. Esimerkiksi elintarviketyöntekijöiden ja terveydenhuollon potilastyössä olevien tulisi olla pois työstä vähintään kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.

– Hyvää käsihygieniaa myös työhön palaamisen jälkeen pitää korostaa potilaille. Käsidesi ei yksinään riitä, vaan tarvitaan kunnon saippuapesu sormien välejä myöten lämpimällä vedellä ja huolellinen kuivaus, Murtopuro muistuttaa.

Kirjoittaja:
Anne Seppänen
toimittaja

Kuva: Panthermedia