Oireeton bakteerivirtsaisuus ei ehkä sittenkään keskosuuden riskitekijä

Nykyiset hoitosuositukset perustuvat yli 30 vuotta vanhoihin tutkimuksiin, joten uusille tutkimuksille on tarvetta.

Hollantilaistutkimuksen mukaan äidin oireeton bakteerivirtsaisuus ei välttämättä suurenna ennenaikaisen synnytyksen vaaraa, vaikka sitä ei hoidettaisi. Tällä hetkellä oireettomatkin tapaukset hoidetaan antibiooteilla juuri ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Lue lisää täältä.

Tulosten perusteella oireettoman bakteerivirtsaisuuden hoitaminen antibiooteilla ei vähennä ennenaikaisen synnytyksen riskiä verrattuna lumelääkkeeseen tai naisiin, joita ei hoideta lainkaan. Eroja ei ole myöskään verrattuna naisiin, joilla ei ole oireetonta bakteerivirtsaisuutta.

Hoitamattomat naiset sairastuvat kuitenkin munuaisallastulehdukseen todennäköisemmin kuin naiset, joilla ei ole bakteerivirtsaisuutta. Tapauksia oli tässä tutkimuksessa hyvin vähän, joten käytännössä riski ei ollut kovin suuri, tutkijat kirjoittavat.

Lancet Infectious Diseases -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 4 300 vuosina 2011–2013 ensimmäistä kertaa raskaana olleen naisen seurantatietoihin. Naisista 250 todettiin oireeton bakteerivirtsaisuus ja heistä 40 satunnaistettiin antibioottikuurille, 45 lumeryhmään ja loppuja seurattiin ilman hoitoja.

Hollantilaisten tulokset ovat uskottavia, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Nykyiset hoitosuositukset perustuvat yli 30 vuotta vanhoihin tutkimuksiin, joten uusille tutkimuksille on tarvetta.

Lue myös:
10 kysymystä: Vaivana virtsarakkotulehdus
Elektroninen nenä tunnistamaan virtsatieinfektioita
Karpalomehun tehosta virtsatietulehduksiin ristiriitaisia tuloksia
Aikuisten toistuvat virtsatieinfektiot

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Lancet Infectious Diseases 2015;11:13241333

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.