Onko minulla vauvakuume?

Vauvakuume on universaali tunne, joka voi ilmetä niin naisilla kuin miehilläkin.

Vauvat ovat tulleet kuluneen vuoden aikana uniini. Muutos on huomattava, sillä en muista, että olisin tätä ennen nähnyt montakaan unta vauvoista. Lisäksi olen alkanut nähdä vauvoja, tutteja, helistimiä, rattaita, hiekkalaatikoita, pehmoleluja ja vaippoja kaikkialla. Kuulostaa vauvakuumeelta, mutta en kuitenkaan tunne haluavani vielä äidiksi.

Vauvakuumetta tutkinut, Väestöliiton väestötutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirchin mukaan vauvakuume on universaali tunne, joka voi ilmetä niin naisilla kuin miehilläkin. Hän määrittelee vauvakuumeen vahvaksi kaipuuksi saada oma lapsi. Hänen mielestään ilmiötä on tutkittu hämmästyttävän vähän sen yleisyyteen nähden.

– Vauvakuumeen uskotaan olevan oma tunteensa. Kyse ei siis ole vain hoivavietistä. Tutkimukset viittaavat siihen, että vauvakuumeen pohja on biologinen ja liittyy hormonien toimintaan. Tätä teoriaa tukee esimerkiksi se, että tunne ei juuri vaihtele sosiaaliluokkien tai maiden välillä. Lisäksi vauvakuumeen on huomattu helpottuvan vaihdevuosien jälkeen, hän kertoo.

Kuvaillessani uniani, Rotkirch toteaa, että minulla voi hyvinkin olla vauvakuume. Osa saa vauvakuumetuntemuksia, vaikka ei haluakaan lapsia.

– Vauvakuumeen tyyppi vaihtelee ihmisten välillä. On esimerkiksi olemassa miehiä ja naisia, jotka ovat haaveilleet omasta lapsesta jo teini-iästä lähtien. Sitten on myös niitä, jotka eivät ole koskaan olleet vauvakuumeessa, hän sanoo

Rotkirch kertoo, että vauvakuume vaivaa yleensä kolmekymppiä lähestyviä naisia. Oireet voivat tulla niin parisuhteessa eläville kuin sinkuillekin.

– Naiset kuvaavat vauvakuumetta usein ruumiillisena yllätyksenä. Joidenkin mukaan vauvan kaipuu iskee äkkiä, kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kyseessä on siis aika jännä ilmiö, hän sanoo.

Arkoja rintoja ja pakkomielteitä

Minullekin kuume iski yllättäen – yhtäkkiä näin vauvoja kaikkialla. Aivan kuin joku olisi laittanut sisälläni olevan vauvatutkan päälle. Tyypillisessä unessa pidän sylissäni lasta, enkä ole ihan aivan varma, olenko hänen äitinsä.

Rotkirch on kerännyt vauvakuumeisten naisten kokemuksia ja huomannut, että tuntemuksia on monenlaisia. Vauvan kaipuu voi tuntua esimerkiksi outona olona alavatsassa tai kohdussa ja rintojen arkuutena vauvan näkemisen jälkeen.

– Eräs kertoi ajatustensa pyörivän pakonomaisesti vauvoihin liittyvissä asioissa. Hän tutki vaippamerkkejä, vaikka puolison kanssa oli päätetty, että vauvaa yritetään vasta parin vuoden päästä, hän kertoo.

Miehillä vauvakuume on selvästi harvinaisempaa kuin naisilla. Usein miehen vauvakuume iskee silloin, kun hän odottaa puolisonsa kanssa ensimmäistä lasta tai on juuri tullut isäksi ensimmäisen kerran.

Tutkimusten mukaan miesten vauvakuume johtaa naisten vauvakuumetta harvemmin lapsen hankkimiseen. Näyttäisi siis siltä, että naisten vauvan kaipuu vaikuttaa enemmän pariskunnan perheenperustamissuunnitelmiin.

Rotkirch muistuttaa, että moni tulee vanhemmaksi ilman erityisempää vauvakuumetta. Vauvakuume ei siis ole äitiyden tai isyyden merkki.

Mikä avuksi tuntemuksiin?

Mitä minun pitäisi tehdä, että pääsisin eroon vauvaunistani? Rotkirchin mukaan paljon ei ole tehtävissä. Lemmikki ei auta, koska kyseessä ei ole hoivavietti. Toisten lasten hoitaminen saattaa jopa pahentaa oireita.

– Oloa voi helpottaa vauvan saaminen ja vaihdevuosien alkaminen. Tosin vauvakuume voi iskeä ensimmäisen tai toisenkin lapsen jälkeen. Väestöliiton perhebarometrikyselystä ilmeni, että monet kolmannet lapset ovat naisen vauvakuumeen tulosta, hän kertoo.

Rotkirchin mukaan ne, jotka eivät halua vauvaa, voivat helpottaa oloaan perustelemalla itselleen päätöstään.

– Sen sijaan lapsettomuudesta kärsivillä vauvakuume voi muuttua ajan myötä suruksi. Tutkimusten mukaan oloa helpottaa tilanteen hyväksyminen, uusien päämäärien löytäminen ja eteenpäin meneminen. Surun kanssa voi kääntyä myös ammattiauttajan puoleen, hän sanoo.

Taustalla maailman muuttuminen

Rotkirch huomauttaa, että historiallisissa yhteisöissä nainen sai hoivata vauvoja enemmän kuin nykyään. Sisarukset pitivät huolta ensin toisistaan ja sen jälkeen toistensa lapsista. Myös naapurin lasten perään katsottiin nykyistä enemmän. Vanhemmaksi tultiin myös nuorempana kuin nykyään.

– On oikeastaan sääli, että nykyään kehittyneissä maissa hoidetaan vain omia vauvoja. Jos vauvaa ei saa, voi olla, että ei pääse kosketuksiin vauvojen kanssa. Vauvakuume johtuu todennäköisesti yhteiskunnan muutoksesta ja se on yleisempää kehittyneissä maissa. Nykyään nainen saattaa olla sukukypsä yli kymmenen vuotta ennen ensimmäisen lapsensa saamista.

Näyttää siis siltä, että minulla, 27-vuotiaalla parisuhteessa elävällä naisella, ei ole paljonkaan tehtävissä vauvaunien suhteen. Toisaalta on huojentavaa tietää, että kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö. Vauvojen ajattelu ei siis tarkoita, että olen pakkomielteinen tai minun pitäisi hankkia lapsia. Rotkirchin mukaan en ole ainoa, joka näkee ensi yönä unta vauvasta.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Onko sinulla ollut vauvakuume? Kerro tuntemuksistasi Facebook-sivuillamme.