Ostopalveluiden linjaukset puuttuvat monista kunnista

Peräti kolmasosassa kuntia ja kaupunkeja ei ole päätetty, mitä tuotetaan itse ja mitä ostetaan. Sosiaali- ja terveyspalvelujen kulut muodostavat keskimäärin 52 prosenttia kuntien kaikista käyttömenoista.

Suomen Yrittäjät kysyi kaupungin- ja kunnanjohtajilta, onko kunnassa päätetty, mitä palveluita kunta tuottaa itse ja mitä se ostaa. 67 prosenttia kunnan- ja kaupunginjohtajista vastasi, että tuottamisesta ja ostamisesta on päätetty. 33 prosenttia vastaajista myönsi, että palveluiden tuottamis- ja ostolinjauksia ei ole tehty.

Kyselyyn vastanneista kunnanjohtajista 78 prosenttia halusi, että kunta tuottaa itse valtaosan palveluista. Vajaa viidennes olisi valmis siihen, että noin puolet julkisista palvelusta olisi kunnan omaa tuotantoa ja toinen puoli ulkoistettua palvelutuotantoa.

Yrittäjät suhtautuvat ulkoistettuun palvelutuotantoon selvästi myönteisemmin kuin kunnanjohtajat: 38 prosenttia yrittäjävastaajista olisi valmis kunnan oman tuotannon ja ostopalveluiden tasajakoon.

Sote-uudistuksessa tehdään parhaillaan ratkaisuja siitä, mikä kuntien, yksityisten palveluntuottajien ja kolmannen sektorin rooli ja vastuu tulevat olemaan palvelutuotannossa. Sosiaali- ja terveydenhuollon kulut ovat keskimäärin 52 prosenttia kuntien kaikista käyttömenoista.

Kysely oli osa Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyä, jossa näkemyksiä tiedusteltiin yrittäjien lisäksi myös kunnan- ja kaupunginjohtajilta, joista reilu kolmasosa vastasi kyselyyn.

Kirjoittanut:
Ulla Järvi
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta