Oulussa isojen kaupunkien alhaisin HPV-rokotuskattavuus

Koko maassa 70 prosenttia tytöistä ottaa rokotteen.

Noin 70 prosenttia vuonna 2006 syntyneistä tytöistä on saanut HPV-rokotteen Suomessa. Rokotuskattavuus vaihtelee kunnittain. Tiedot ilmenevät valtakunnallisesta rokotusrekisteristä.

Suurista kaupungeista alhaisin rokotuskattavuus on Oulussa, missä rokotteen on saanut noin 65 prosenttia ikäluokan tytöistä.

Isojen kaupunkien korkein kattavuus on Vantaalla, missä rokotteen on saanut 75 prosenttia 2006 syntyneistä tytöistä.

– Ruotsissa koko maan HPV-rokotusten kattavuus on 85 prosenttia. On vaikea ymmärtää, miksi meillä lähes kolmannes jättää rokotteen ottamatta, sanoo ylilääkäri Tuija Leino THL:n tiedotteessa.

Alhaisin kattavuus on Pohjanmaan rannikkoalueella. Esimerkiksi Raahessa, Porissa ja Pietarsaaressa alle puolet 2006 syntyneistä tytöistä on saanut rokotteen.

Paikoin yhdeksän tyttöä kymmenestä on saanut rokotteen. Tällaisia kuntia ovat muun muassa Naantali, Vesilahti, Siilinjärvi, Inari ja Hanko.

Pohjois-Savossa rokotteen saa 83 prosenttia tytöistä, Pohjanmaalla vain 54 prosenttia.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva HPV- eli papilloomavirusrokote annetaan tytöille viidennellä luokalla.

Rokotus tulossa myös pojille

Nyt HPV-rokote annetaan vain tytöille, mutta hallituksen talousarvioesityksen mukaan myös pojat saavat rokotteen ensi vuonna.

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita syöpiä, kuten suuontelon, suunielussa erityisesti kielentyven ja nielurisojen sekä peräaukon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Lisäksi se aiheuttaa osan alanielun, kurkunpään, nenänielun ja suunielun muiden alueiden syövistä.

HPV tarttuu iho- ja sukupuolikontaktissa. Noin 80 prosenttia ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan elämänsä aikana.

Rokote estää noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövästä, ja jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän esiasteista.

Kirjoittaja
Heli Väyrynen
toimittaja

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 43/2019.