Päivi Nerg: Pahin epäonnistuminen sote-uudistuksessa olisi eriarvoinen järjestelmä

Sote-uudistuksesta kannattaisi päättää nopeasti, uskoo uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg.

Pahin epäonnistuminen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on, jos Suomeen syntyy eriarvoinen järjestelmä, jossa hyvin pärjäävät saavat palvelunsa yksityisten vakuutusten kautta ja julkisen terveydenhuollon hoidettavaksi jää huono-osaisten joukko.

Näin sanoi maakunta- ja soteuudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg maanantaina pidetyssä Ihmisten sote –tilaisuudessa, jonka järjesti taiteen keinoin koulutuksia järjestävä Artsense.

Nerg toisti esityksessä aiemminkin esillä olleen kantansa, että sote-uudistuksesta kannattaisi päättää nopeasti ja korjata virheitä, kun niitä ilmenee.

Hän perusteli kantaansa sillä, että eduskunnan perustuslakivaliokunta hyväksyy poliittisista voimasuhteista riippumatta vain itsehallinnollisen aluemallin, jolla pitää olla vaaleilla valittu päätöksentekoelin. Nopea voimaantulo auttaisi esimerkiksi vastaamaan ikääntyvän väestön kasvavaan palvelutarpeeseen.

Hän ei ottanut kantaa sote-keskusten valinnanvapauteen, jonka suhteen puolueilla on voimakkaasti toisistaan eriäviä kantoja, mutta myönsi, että mallissa on parantamisen varaa.

– Ei tämäkään mikään ideaalimalli ole, hän sanoi.

Nergin mielestä aukotonta mallia on mahdotonta luoda kerralla. Hän harmitteli, että aukoista keskustelu on hankalaa. Syntyy helposti asetelma, jossa uudistuksen vastustajat iskevät niihin hanakasti ja uudistuksen ajajat joutuvat puolustusasemiin.

Nerg itse on aktiivinen keskustelija myös sosiaalisessa mediassa.

– Olisi paljon helpompi olla sanomatta mitään, olla suljettujen ovien takana, mutta viekö se meitä eteenpäin, viekö se suomalaista yhteiskuntaa eteenpäin, jos me emme opi keskustelemaan?

Teksti: Minna Pihlava
Toimittaja

Kuva: Jussi Helttunen