Pakolaiset ovat suuressa psykoosien vaarassa

Pakolaiset sairastuvat skitsofreniaan ja psykooseihin huomattavasti useammin kuin länsimainen valtaväestö.

Pakolaiset sairastuvat skitsofreniaan ja psykooseihin huomattavasti useammin kuin länsimainen valtaväestö. He sairastuvat myös todennäköisemmin kuin samoilta seuduilta kotoisin olevat muut maahanmuuttajat, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Tämä viittaa sairastumisriskin johtuvan juuri pakolaisuuteen liittyvistä tekijöistä.

Ruotsalaistutkijoiden tulokset ovat tärkeitä, sillä vaikka pakolaisten psykoosiriski on tunnettu aiemminkin, tutkimuksista ei ole selvinnyt koskevatko riskit kaikkia maahanmuuttajia vai ainoastaan pakolaisia.

Tulosten perusteella psykooseja todetaan pakolaisilla lähes 70 prosenttia enemmän kuin ns. tavallisilla maahanmuuttajilla. Verrattuna ruotsalaiseen valtaväestöön psykooseja on jopa kolme kertaa enemmän.

Käytännössä riskit tarkoittavat sitä, että yhden vuoden aikana kymmenestätuhannesta pakolaisesta keskimäärin 13 sairastuu psykoosiin, kun muista maahanmuuttajista sairastuu 8 ja kantaväestöstä 4.

Tutkimus ei paljasta, mistä pakolaisten psykoosi- ja skitsofreniariskit johtuvat, mutta todennäköisesti taustalla ovat traumaattiset kokemukset, sota, vaino ja olosuhteet, joita he ovat lähteneet pakoon. Myös pakomatkan aikaiset tapahtumat voivat selittää mielenterveysongelmia, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 1,3 miljoonan Ruotsissa asuvan rekisteritietoja. Heistä 88 prosenttia oli ruotsalaisperäisten vanhempien jälkeläisiä, 2 prosenttia pakolaisia ja 10 prosenttia ei-pakolaisstatuksella Ruotsiin asettuneita maahanmuuttajia.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Lähde: Refugee migration and risk of schizophrenia and other non-affective psychoses: cohort study of 1.3 million people in Sweden. BMJ 2016

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia