Palvelu tallentaa lääkehoitoon vaikuttavat geenitiedot

Suomalaisyrityksen sovellus tallentaa yhteen lääkeaineiden tehoon ja turvallisuuteen liittyvien geenitestien tulokset.

Turkulaisyritys on kehittänyt Geenitaltio-palvelun, joka tallentaa yhteen lääkeaineiden tehoon ja turvallisuuteen liittyvien geenitestien tulokset.

Sovelluksen avulla lääkäri voi hyödyntää geenitestien tuloksia hoidossa ja vähentää potilaalle määrättyjen lääkkeiden haittavaikutuksia tai niiden tehottomuutta.

– Perimän vuoksi lääkeaineet vaikuttavat yksilöllisesti. Osa ei hyödy tietyistä lääkkeistä ollenkaan, osa tarvitsisi moninkertaisen annoksen ja osa taas saa merkittäviä haittavaikutuksia. Esimerkiksi kodeiini ei sovi tai on jopa vaarallinen kymmenelle prosentille suomalaisista, Abomics Oy:n toimitusjohtaja, sisätautien erikoislääkäri Jari Forsström sanoo.

Lue lisää: Halpaa lystiä

Forsström toimii myös Lääkäriliiton TYKS:n erva-alueen piiriylilääkärinä.

Kohdennettu geenitesti kertoo, miten onko potilaalla perintötekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon lääkettä ja annostusta määritettäessä. Geenitestin tehnyt laboratorio tallentaa tulokset potilaan suostumuksella palveluun.

Palvelu on tulossa myös osaksi potilastietojärjestelmiä, jolloin tieto olisi lääkärin käytettävissä lääkevalintoja ja annostuksia määriteltäessä.

Verkossa toimiva sovellus on potilaalle maksuton, ja tiedot ovat potilaan ja hoitoonsa osallistuvien hyödynnettävissä.

Palvelu on saatavilla tällä hetkellä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ja muutamilla yksityisillä lääkäriasemilla.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia