Parasetamolin käyttö raskausaikana voi lisätä ADHD:n riskiä

Tanskalaistutkimuksesta ei selvinnyt, oliko odottavien äitien parasetamolin käyttö jatkuvaa vai satunnaista. Asiantuntijan mukaan tutkimustulos ei vaikuta nykyiseen hoitokäytäntöön. Parasetamoliakin kannattaa kuitenkin käyttää mahdollisimman pieninä annoksina.

Parasetamolin käyttö raskausaikana saattaa lisätä lapsen ADHD:n ja hyperkineettisten häiriöiden riskiä, esittää JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistu tanskalaistutkimus.

Tutkimuksen mukaan parasetamolia käyttäneillä lapsen ADHD-riski 7-vuotiaana oli jonkin verran suurempi kuin muilla. Riski oli suurempi, jos äiti oli käyttänyt lääkettä useamman raskauskolmanneksen aikana.

Kohorttitutkimus käsitti yli 64 000 äitiä ja lasta. Yli puolet äideistä oli käyttänyt parasetamolia raskausaikana.

Parasetamolia pidetään ensisijaisena kipulääkkeenä raskaana oleville. HUS:n teratologisen tietopalvelun erikoislääkäri Heli Malm katsoo, että tuoreet tutkimustulokset eivät vaikuta nykyiseen hoitokäytäntöön.

– Parasetamolia voi käyttää edelleen, mutta on pyrittävä mahdollisimman pieneen annokseen ja lyhytaikaiseen käyttöön. Harvaa lääkettä voidaan pitää täysin turvallisena.

Tutkimuksessa oli puutteita

Malmin mukaan tanskalaisen tutkimuksen suurin ongelma on, ettei ole tietoa, oliko odottavien äitien parasetamolin käyttö jatkuvaa vai satunnaista. Sikiöhaitat ovat annosriippuvaisia.

– Tällaisella tutkimuksella ei myöskään pysty varmistamaan kausaliteettia, hän sanoo.

Euroopan lääkevirasto arvioi parhaillaan parasetamolin raskauden aikaisen käytön turvallisuutta.

Miia Soininen

toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla