Pätkäpaasto tehoaa, muttei voita perinteisiä laihdutusmenetelmiä

Pätkäpaasto ei ollut tutkimuksen mukaan sen parempi laihdutusmenetelmä kuin jatkuva kalorinsaannin rajoittaminen.

Pätkäpaastossa kalorinsaantia rajoitetaan reilusti osan viikkoa. Muina päivinä saa syödä vapaasti. Pätkäpaasto on kerännyt suosiota, sillä osa ihmisistä kokee sen olevan miellyttävämpi tapa laihduttaa, kuin perinteiset menetelmät, joissa päivittäistä kalorinsaantia rajoitetaan pysyvästi.

JAMA Internal Medicine -lehdessä selvitettiin, miten pätkäpaasto tehoaa. Tutkittavana oli 100 metabolisesti tervettä ylipainoista aikuista. Heidät satunnaistettiin kolmeen ryhmään, joista yksi otti käyttöönsä pätkäpaaston, jossa paastopäivinä sai nauttia 25 prosenttia kalorintarpeesta. Muina päivinä sai syödä 125 prosenttia kalorintarpeesta. Paastopäivä oli joka toinen päivä.

Toinen ryhmä laihdutti perinteisellä menetelmällä, jossa päivittäinen kalorinsaanti rajoitettiin 75 prosenttiin kalorintarpeesta. Kolmas ryhmä oli verrokkiryhmä.

Tutkittavia seurattiin vuoden ajan.

Onko pätkäpaasto hankala pitemmän päälle?

Tutkimuksen tulosten mukaan pätkäpaastoajaryhmän ja perinteisin tavoin laihduttavien painonpudotus oli samaa luokkaa. Pätkäpaastoajat olivat laihtuneet kuusi prosenttia, kalorinrajoittajat 5,3 prosenttia suhteessa verrokkiryhmään.

Myös sydänterveyden kannalta tulokset olivat samankaltaisia. Ryhmien välillä ei ollut eroja esimerkiksi verenpaineessa tai sydämen sykkeessä.

Pätkäpaastoryhmässä tutkimuksen keskeytti useampi kuin muissa ryhmissä. Tutkijat toteavatkin, että pätkäpaastoa saattaa olla vaikea pitää yllä pitkän aikaa. Toisaalta on mahdollista, että osalle ihmisistä nimenomaan pätkäpaaston kaltainen osa-aikalaihdutus voi sopia perinteisiä menetelmiä paremmin.

Tutkijat summaavat, ettei pätkäpaasto tämän tutkimuksen valossa ole sen tehokkaampi kuin perinteiset laihdutusmenetelmät.

kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.