Poikien HPV-rokotus etenee

Poikien rokottaminen voisi alkaa ensi vuonna.

HPV-rokote on näillä näkymin tulossa kansalliseen rokotusohjelmaan myös pojille.

Koska poikien rokotukset alkavat, lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen sosiaali- ja terveysministeriöstä?

– Poikien rokottaminen voisi alkaa jo vuoden päästä, jos eduskunnan talousarviopäätös joulukuussa on myönteinen eli talousarvioesityksen mukainen, ja rokotehankintakilpailutus saadaan hoidetuksi talven aikana.

Mikä on poikien HPV-rokotuksen kansanterveydellinen merkitys?

– Sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos että STM kannattavat poikien HPV-rokottamista, mikä perustuu kansainväliseen tutkimustiedon ja Suomen tautitaakkatilanteen pohjalta laadittuun kustannusvaikuttavuuden ja terveyshyödyn arvioon.

THL:n laskelmien mukaan tyttöjen rokotusohjelmaan kuuluva HPV-rokote säästää syöpien ja niiden esiasteiden hoidossa vuosittain noin 11 miljoonaa euroa. Poikien rokottaminen toisi vielä noin 4 miljoonan euron vuotuiset lisäsäästöt.

Naisten gynekologisten syöpien ja kondylooman lisäksi papilloomavirus voi aiheuttaa pään ja kaulan alueen sekä peräaukon syöpiä sekä naisille että miehille, ja miehille myös penissyöpää. Jos tyttöjen lisäksi pojatkin rokotettaisiin, Suomessa pystyttäisiin ehkäisemään noin 300 syöpätapausta vuodessa.

Kuinka paljon poikien rokottaminen maksaa?

– Yhden ikäluokan rokotusten kustannusten on arvioitu olevan vajaat kaksi miljoonaa euroa. Alkuvaiheen täydennysrokotuksista johtuen vuosien 2020 ja 2021 kustannukset olisivat kuitenkin suuremmat.

Käytännössä rahaa ei jaeta rokotespesifisesti etukäteen. Lopullinen käytettävä summa määräytyy hankintamenettelyn ja tarjouskilpailutuksen mukaan.

Kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 17.10.2019.