Poretablettien sisältämä natrium voi olla terveysriski

Veteen liuotettavat lääkkeet voivat olla terveysriski sisältämänsä suolamäärän vuoksi, brittitutkijat varoittavat. Jos tällaisia lääkkeitä käytetään päivittäin maksimiannos, jo pelkkä poretablettien sisältämä natriummäärä ylittää aikuisen ihmisen vuorokausittaiset saantisuositukset.

Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin 24:n reseptillä määrätyn lääkkeen ja niiden lisäaineiden vaikutuksia. Tutkittujen lääkkeiden joukossa olivat muun muassa tavalliset särkylääkkeet parasetamoli ja asetyylisalisyyli, joita käytetään yleisesti myös poratabletteina.

Tutkimukseen osallistuneiden potilaiden käyttämät poretabletit sisälsivät 3–18 mmol natriumia. Maksimimäärän eli kahdeksan poretablettia päivässä käyttävä potilas saisi siten pelkästään lääkkeestään 148,8 mmol natriumia, jos kyseessä olisi 18 mmol natriumia sisältävä valmiste.

Yksi mmol vastaa 23:a milligrammaa ja 18 mmol natriumia noin 1/5 teelusikallista suolaa. Siten kahdeksan poretablettia, joista kukin sisältää 18 mmol natriumia, vastaa yli puoltatoista teelusikallista.

Kun lääkkeestä saatuun natriumiin lisätään normaalista ruokavaliosta peräisin oleva suola, päivittäin nautittavan natriumin määrä nousee vaarallisen suureksi.

Britanniassa suolan päivittäinen saantisuositus aikuiselle on 2,4 grammaa eli 104 mmol. Suomessa aikuisten saantisuositus on enintään teelusikallinen eli viisi grammaa suolaa päivässä ja lasten suositus enintään kolme grammaa päivässä.

Satunnainen käyttö ei vaarallista

Tutkimus, jossa seurattiin lähes 1,3:a miljoonaa potilasta keskimäärin seitsemän vuoden ajan, on julkaistu tuoreessa British Medical Journal -lehdessä.

Kaikki Britanniassa tutkitut potilaat olivat yli 18-vuotiaita, ja heille oli määrätty vähintään kahta lääkevalmistetta vuosina 1987–2010. Osa potilaista nautti lääkkeen poretabletteina ja osa vastaavan valmisteen tabletteina tai kapseleina.

Niillä potilailla, jotka nauttivat lääkkeensä vesiliukoisessa, suolaa sisältävässä muodossa, oli noin viidenneksen suurempi riski saada sydänkohtaus, aivohalvaus tai kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin kuin verrokkiryhmällä. Heillä oli myös seitsenkertainen riski sairastua verenpainetautiin.

Tutkijat toteavat, että lääkkeitä tulisi määrätä natriumia sisältävässä muodossa vain, jos sitä kautta saatava hyöty on suurempi kuin riskit. Useita särkylääkkeitä myydään kuitenkin poretabletteina apteekeissa myös ilman reseptiä.

Britannian sydänsäätiö kommentoi tutkimusta Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle ja totesi, että tutkimuksessa selvitettiin lääkkeiden pitkäaikaisen päivittäisen käytön vaikutuksia. Suolaisten poretablettien satunnainen käyttö ei säätiön mukaan ole vaaraksi sydänterveydelle.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia