Natrium (P-Na) on nestetasapainon mittari

Moni ajattelee, että natriumarvo kertoo nautitun suolan määrän. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Elimistön yksi tärkeimmistä nesteiden suoloista on natrium. Sopiva kehon natriumpitoisuus on itse asiassa välttämätöntä aineenvaihdunnan toiminnalle.

Tavallinen ruokasuola on kemiallisesti natriumkloridi, joten suolasta saa runsaasti natriumia. Ainetta on myös pieniä määriä eri ruoka-aineissa luonnostaan.

Moni ajattelee, että natriumarvo kertoo nautitun suolan määrän. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Munuaiset säätelevät veren natriumpitoisuutta tarkasti. Jos ruoka on suolaista, liika natrium erittyy virtsaan. Jos natriumia on liian vähän, sen erittyminen virtsaan vähenee. Runsas natriumin saanti kohottaakin verenpainetta, mutta ei nosta veren natriumarvoa.

Natrium kertoo kehon nestetasapainosta. Jos kehossa olevan veden määrä kasvaa normaalia suuremmaksi, natriumin suhde veteen pienenee ja liuos laimenee. Kun vettä on tavallista vähemmän, liuos väkevöityy. Natriumarvoa ei siis voi korjata syömällä enemmän tai vähemmän suolaa. Hoitona on nestetasapainoon vaikuttaminen.

Miten natriumarvo testataan?

Natriumarvo tukitaan ottamalla laskimoverikoe. Koetta ennen ei tarvitse paastota.

Mitkä ovat natriumin viitearvot?

Viitearvot ovat kaiken ikäisillä miehillä ja naisilla 137–144 mmol/l

Mikä aiheuttaa matalan natriumarvon?

Matalan natriumarvon (hyponatremia) syynä voi olla muun muassa liiallinen nesteytys, runsas hikoilu, palovammat, ruoansulatuskanavan kautta tapahtuva natriumin menetys (ripuli, oksentelu, dreeni), pitkäaikainen jano, erilaisiin munuaistauteihin liittyvät oireyhtymät, munuaisten vajaatoiminta, sydämen vajaatoiminta, maksakirroosi ja Addisonin tauti (suolahormonin puute). Myös joidenkin lääkeaineiden käyttöön (esim. karbamatsepiini) voi liittyä matalia natriumarvoja.

Jos veren natriumpitoisuus laskee alle 125 mmol/l, alkaa esiintyä väsymystä, voimattomuutta, päänsärkyä, pahoinvointia ja lihaskramppeja. Vielä matalampi arvo (alle 120mmol/l) aiheuttaa lihasheikkoutta ja hermosto-oireita, yleistä kouristelua ja sekavuutta.

Jos potilaalla todetaan liian alhainen veren natriumarvo, sen syy täytyy aina selvittää. Jos syynä on oksentelusta tai ripulista johtuva natriumin menetys, tilannetta korjataan antamalla runsaasti natriumia nestehoitona suonensisäisesti. Jos hyponatremia johtuu liiallisesta veden kertymisestä, hoitona on nesterajoitus.

Miksi natriumarvo voi olla suuri?

Suurentunut natriumarvo (hypernatremia) on harvinainen ja syntyy lähinnä silloin, kun vettä ei saada tarpeeksi menetetyn tilalle.

Esimerkiksi vanhuksilla janokeskus ei aina toimi normaalisti ja riittämätön juominen onkin tavallisin hypernatremian syy. Myös harvinaisessa aivolisäkkeen seudun sairaudessa vesihormonin tuottaminen loppuu, jolloin potilas saattaa virtsata yli kymmenen litraa päivässä. Tässä vauhdissa ei vettä juomalla enää pysytä ja siksi natriumarvo suurenee. Liian suuri natriumin pitoisuus seerumissa johtaa monien elintoimintojen häiriintymiseen.

Lue laboratoriotutkimukset-sarjan aikaisempia artikkeleita:

GT on alkoholin suurkulutuksen laboratoriomittariALAT kertoo maksasi voinnista
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
EKG kertoo sydämesi rytmin
Nielunäyte selvittää antibiootin tarpeen
Lasko, eli senkka, auttaa taudin seurannassa
Hemoglobiiniarvo (B-Hb) kertoo hapensaannistasi
CRP varmistaa diagnoosin
Mikä ihmeen kreatiinikinaasi (P-CK)?

TESTAA MYÖS TUNNISTATKO LABORATORIOKOKEET!

Lähde:
Terveyskirjasto: Natrium (P-Na)
Terveyskirjasto: Veren suolapitoisuuksien muutoksia
HUSLab

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Tarkastanut:
Auni Collings
ylilääkäri, erikoisalajohtaja
Fimlab Laboratoriot Oy

Kuva:
Panthermedia