Porokiiliäisen aiheuttamat infektiot ihmisellä luultua yleisempiä

Ruotsissa ja Norjassa on viimeisten kymmenen vuoden aikana todettu yli 40 porokiiliäisen aiheuttamaa tautitapausta, valtaosa norjalaisilla lapsilla.

Porokiiliäisen aiheuttamat infektiot ihmisillä ovat yleisempiä kuin on luultu norjalaistutkimuksen mukaan. Ruotsissa ja Norjassa on viimeisten kymmenen vuoden aikana todettu ihmisillä yli 40 porokiiliäisen synnyttämää tautitapausta, joista valtaosa on ollut norjalaisilla lapsilla.

Suurin osa ihmisillä todetuista infektioista on raportoitu Norjassa Finnmarkin alueella, missä porojen lukumäärä asukasta kohden on suurempi kuin muualla Skandinaviassa.

Päähine ehkäisee tartuntoja

Porokiiliäinen (Hypoderma tarandi) on loinen, joka aiheuttaa myiaasia pohjoisella pallonpuoliskolla eläville poroille ja peuroille.

Myiaasissa kärpäsen toukkia tunkeutuu ihon alle ja ne käyttävät ravinnokseen isännän kudosta ja ruumiinnesteitä. H. tarandin aiheuttamaan myiaasin liittyviä oireita ovat paikkaa vaihtavat, kasvojen ja pään alueella esiintyvät turvotukset, alueelliset imusolmukesuurentumat, silmänympärysturvotus ja veren eosinofilia.

Näönmenetys on mahdollinen, jos toukka pääsee tunkeutumaan silmäkuoppaan. Infektio voidaan todeta vasta-ainetutkimuksella ja hoitaa ivermektiinillä. Tartuntoja voidaan ehkäistä päähinettä käyttämällä.

Ihmisillä tavallisimmin tavattava ihomyiaasi on yleinen ongelma subtropiikissa ja tropiikissa asuvien köyhien väestöryhmien keskuudessa, ja Euroopassakin tautia esiintyy matkailijoilla.

Vasta-ainetutkimusten perusteella myös suomalaisilla poroilla H. tarandin aiheuttamat infektiot ovat yleisiä. Myiaasin mahdollisuus pitäisikin muistaa henkilöllä, joka on oleskellut poroalueella ja jolla esiintyy kyseisiä oireita.

kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.