PSA-testeistä useimmille miehille enemmän haittaa kuin hyötyä

Amerikan lääkäriyhdistys suosittaa, että 50–69-vuotiaiden miesten pitäisi mennä PSA-testeihin vasta keskusteltuaan lääkärin kanssa testien hyödyistä ja haitoista.

Miesten, jotka ovat 50–69-vuotiaita, tulisi mennä PSA-testeihin vasta keskusteltuaan lääkärin kanssa kyseisten testien rajoitetuista mahdollisista hyödyistä ja huomattavista haitoista, sanovat Amerikan lääkäriyhdistyksen uudet suositukset BMJ.com:ssa.

– PSA-testit pitäisi tehdä vain niille 50–69-miehille, jotka ilmaisevat selvästi haluavansa mennä niihin. Testeistä on enemmän haittaa kuin hyötyä suurimmalle osalle miehistä, sanoo Amerikan lääkäriyhdistyksen puheenjohtaja David Bronson.

Miesten, joilla on keskinkertainen eturauhassyövän riski, jotka ovat alle 50-vuotiaita, yli 69-vuotiaita tai niiden miesten, joiden elinajanodote olisi vähemmän kuin 10–15 vuotta diagnoosin jälkeen, ei pitäisi mennä PSA-testeihin näiden suositusten mukaan.

Vaikka yksi kuudesta miehestä sairastuu eturauhassyöpään elinaikanaan, useimmat eturauhassyövät kasvavat hitaasti eivätkä aiheuta oireita. Vain kolme sadasta miehestä kuolee tähän sairauteen.

PSA-testit ovat kuitenkin yleisiä ja tutkimusten mukaan peräti kolmasosa PSA-seulonnoissa käyneistä miehistä ei tiennyt, että heille oli tehty PSA-testit. Ne miehet, jotka tiesivät olleensa PSA-testeissä, eivät riittävästi keskustelleet lääkärin kanssa kokeiden hyödyistä ja haitoista.

PSA-testien haittoja on suuri väärien positiivisten tulosten määrä. Väärät positiiviset tulokset aiheuttavat huolta ja tarpeettomia lisätestejä sekä biopsioita, joista aiheutuu mm. verenvuotoja, kipuja ja infektioita. PSA-testeissä löydettyjä hitaasti kasvavia eturauhasyöpiä ylihoidetaan, vaikka kyseiset syövät eivät aiheuttaisi koskaan terveysongelmia. Hoidoista seuraa mm. inkontinenssia ja erektiovaikeuksia.

Suurimmassa riskissä saattavat olla mm. afroamerikkalaiset miehet ja ne, joiden ensimmäisen asteen sukulaisella on eturauhassyöpä – erityisesti jos syöpä on diagnosoitu alle 65-vuotiaana. Näitä suurimmassa riskissä olevia miehiä pitäisi informoida 45-vuotiaille aloitettujen PSA-seulontojen mahdollisista hyödyistä ja haitoista.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.