Puolison menetys voi aiheuttaa sydänkohtauksen

Tutkimus tarjoaa lisänäyttöä siitä, että puolison kuolema on yhteydessä sydän- ja verisuonitapahtumiin menetyksen jälkeisinä viikkoina.

Puolison kuolema lisää sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä lähiviikkoina, kertoo JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimuksessa 0,16 prosenttia puolison menettäneistä koki sydäninfarktin tai aivohalvauksen seuraavan kuukauden aikana, kun muilla luku oli 0,08 prosenttia. Tulos oli sama sekä miehillä että naisilla.

Myös muut sydänoireet ja keuhkoveritulpat olivat yleisempiä puolisonsa menettäneillä vielä kolmen kuukauden ajan.

Brittiläisessä kohorttitutkimuksessa tarkasteltiin tietoja yli 30 000 leskeksi jääneeltä henkilöltä, jotka olivat 60–89-vuotiaita. Vertailuryhmään kuului lähes 84 000 henkilöä. Tiedot olivat ajalta 2005–2012.

Tutkijoiden mukaan tutkimus tarjoaa lisänäyttöä siitä, että puolison kuolema on yhteydessä sydän- ja verisuonitapahtumiin menetyksen jälkeisinä viikkoina ja kuukausina.

– Akuutteihin sydän- ja verisuonitapahtumiin liittyvien psykososiaalisten tekijöiden ymmärtäminen voi antaa mahdollisuuksia ehkäisyyn ja parempaan hoitoon, tutkijat toteavat.

Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.